Кой е Дядо Коледа?

от Адриана

Всяко дете е задавало въпроса Кой е Дядо Коледа? Може би и вие сте се питали откъде идва тази традиция. А още по-любопитно е какво общо има той със Св. Николай?

Св. Николай е роден в Демре (някогашна Мира) през 270 година. За чудесата, които извършва, бързо се разчува. Починал е на 6 декември, днешен Никулден.

А защо Дядо Коледа? Той бил от богато семейство и често подарявал на децата малки подаръци около Коледа. Раздавал богатството си, когато родителите починали, а той се отдал на вярата. Дори в някои страни, като Австрия, почитат повече Николаус, отколкото Дядо Коледа. На 6-ти декември се организират големи шествия, а децата получават дребни лакомства и подаръци.

 

Свети Николай e един от най-почитаните християнски светци. Славел се с непокорния си характер. Той устоява на времената, когато Библията е била изгаряна, а свещениците принуждавани да се откажат от вярата си, за да не бъдат екзекутирани. Заради своето неподчинение, той прекарва години в затвор и мъчения.

Датата на неговата смърт е ясна, но още не може да се потвърди точната година. Мощите на епископа на Мира са пръснати по света, но се смята, че гробът му се намира тук. Стенописите в  храма разказват за живота и чудеса на светеца.

Историята на св. Николай Чудотворец и неговата щедрост се разказва от уста на уста. Започват да го наричат Sаint Nicolaas, а в последствие и Santa Claus. Така се появява и историята за съвременния Дядо Коледа. С разликата, че любимият ни старец от Северния полюс е символ на семейни традиции и празничен дух, то Св. Николай е реална личност. Той е покровител на децата, моряците, рибарите, търговците и банкерите.

Цялата история гледайте във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

Пътуването е осъществено по програма на Onex Tour

още СТАТИИ И ВИДЕО от Анталия:

Анталия – какво да видим? 

Чудото на природата Памуккале и Хеараполис 

Фетие и призрачният град Каякьой (Кармиласос) 

Загадките на Древна Ликия 

Неочаквано красивият Каш и потънал град 

Препоръчвам и публикациите с видео от Кападокия

Може също да прочетете

Остави коментар