Неочаквано красивият Каш и потънал град

от Адриана

Заливите около Фетие и р. Далян ни предложиха толкова красота, че не очаквахме нещо ново. Но приближавайки Каш, установих, че нищо не съм видяла…

Каш е истинско бижу на Турция. Около града има много природни забележителности, до които се стига с кола или лодка. Историята и културното наследство на района са изключително богати. В Каш има изобилие от атракции, които ще пленят всеки посетител. От древни руини до зашеметяващи плажове и вълнуващи водни спортове. Тук има за всеки по нещо.

От тук тръгват корабчета за различни морски екскурзии. А само на 2 км се намира и най-отдалеченият гръцки остров, до който се стига с ферибот.

Не пропускайте да се разходите из стария град с древни калдъръмени улички, наследствени дюкянчета и стари къщи с дървен чардак, обрасли с цветни храсти. Накрая на главната улица е и Царската гробница или Лъвският саркофаг.

А плажовете…те са невероятни. Най-известният е Капуташ, където отвесни скали заграждат приказно красив плаж с прозрачно синя вода. Не само той, а повечето плажове в района предлагат пресни условия за водни спортове като гмуркане с шнорхел или каяк.

Не знам дали успях да ви предам поне малко от атмосферата на това наистина очарователно място, но аз съм сигурна, че искам да се върна отново тук и да остана по-дълго. Честно казано не очаквах Каш толкова да ми хареса.

 

От тук тръгват и много морски екскурзии. Качваме се на корабче и отиваме да разгледаме потъналия град. Това е една от най-популярните дестинации в района. Не само заради красивата природа, възможността да гмуркане в тюркоазената вода, но и заради историческото наследство.

Доближаваме се до о-в Кекова. Днес островът е необитаем, но някога на северния му бряг, е бил разположен красив град. Поради силни и честни земетресения градът се свлича под морското ниво. Части от него все още могат да се видят на дъното. А останки от някогашните къщи и стълби има по скалите.

Има възможност за разглеждане на потопените руини с лодка с прозрачно дъно, стига да позволява времето. Водата трябва да е спокойна и да няма вятър. На около 6 метра под водата се виждат останки от каменни колони, калдъръмени улици, мраморни стълбища, пристанищни дворове, няколко амфори и фрагменти от величествени статуи.

Гледайте във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube

Пътуването е осъществено по програма на Onex Tour

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО:

Анталия – какво да видим? 

Чудото на природата Памуккале и Хеараполис 

Фетие и призрачният град Каякьой (Кармиласос)

Загадките на Древна Ликия 

Препоръчвам и публикациите с видео от Кападокия

Може също да прочетете

Остави коментар