Загадките на Древна Ликия

от Адриана

Чаках с нетърпение тази екскурзия, защото древна Ликия винаги е привличала вниманието ми. Качваме се на лодка и тръгваме по река Далиян. А тук в скалите са изсечени древни ликийски гробници

Ликийците са много загадъчен народ. За тях се знае много малко, но това, което е известно, е че те са изключително напреднали. Различавали са се доста в културно отношение от всички народи по това време.

Интересни са техните погребални традиции. Изсичали гробниците си високо в скалите. Не се страхували от смъртта и вярвали, че отиват на едно по-добро място. Може пък и да са прави.

Докато се движим по реката, спираме да ловим раци. В района на Далян се среща специален вид „сини раци“. Освен, че са много красиви, те са и невероятен деликатес. Ако се загледате внимателно във водата, ще видите и костенурки.

След като успяхме да хванем едно раче и го върнахме във водата, продължаваме към плажа на костенурките Изтузу. Тук костенурките карета-карета (Caretta caretta) идват, за да снасят яйцата си. Достигат около 1 метър големина и са защитен вид.

Там, където костенурките, снасят яйцата си е забранено да се плажува. Това се случва на част от плажа, където прясна вода среща солената. Защо костенурките избират точно това място, идвайки тук от бреговете на Италия и Гърция, гледайте във видеото на Професия турист

 

Гробниците около река Далян са трудно достъпни. Но ако отидете в гр. Фетие, точно на 10 мин от центъра има гробници, в които може да се влезе.  

Те датират от 4 век пр.н.е. Но най-голямата и внушителна е тази на Аминта, разпозната по надпис на фасадата. От тук се разкрива и уникална гледка към града.

Какво има в гробниците и други любопитни подробности, гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

Пътуването е осъществено по програма на Onex Tour

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО:

Анталия – какво да видим? 

Чудото на природата Памуккале и Хеараполис

Фетие и призрачният град Каякьой (Кармиласос) 

Загадките на Древна Ликия 

Неочаквано красивият Каш и потънал град 

Препоръчвам и публикациите с видео от Кападокия

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар