Фетие и призрачният град Каякьой (Кармиласос)

от Адриана

Фетие е от хубавите турски курорти, който привлича туристи от по-висок клас от цял свят. Тук има 285 слънчеви дни и въпреки че е началото на април, на плажовете вече има доста почиващи.

Ако не сте идвали в тази част на Турция, ви съветвам да го направите. Не само за почивка, но и за да разгледате наоколо. Тук е Ликийският път с уникалните каменни гробници, изсечени високо в скалите, които ще ви покажа в друго видео.

Първото впечатление от гр. Фетие е, че…с нищо не впечатлява. Но всъщност, като се разходим малко повече в централната част се оказва доста приятно градче, с много млади хора, ниски цветни сгради, стари къщи, хубави заведения и магазини.

Тук някога е било дъно на море и въпреки че е изсъхнало отдавна, почвата все още не е устойчива.  Затова сградите са ниски, а настилката е павета, за да може да се подменя на всеки 5 години заради деформации.

В града има хубава търговска зона, крайбрежна алея с парк и детски площадки. А покрай морето ни примамват красиви яхти за разходки до приказни места. Малко по-късно и ние ще отплаваме до едни от най-красивите заливи в района. Гледайте във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ

 

Фетие е може би единственият град в света, в който саркофази са пръснати на улицата. Можете да ги докоснете и разгледате спокойно. Особено впечатляващи са през нощта, когато са осветени. Според формата си показват какъв човек е бил погребан вътре. За Ликийските гробници ще ви разкажа в друго видео.

Малко над Фетие се намира призрачния град Кармиласос. Това е бил гръцки град и е изоставен точно преди 100 години.

Сега е известен като Каякьой или Каменното село. Историята е интересна, но и тъжна. Тук са живели над 24 000 души, а къщите, които са изоставени са над 4000. Те са здрави, стабилни на богати семейства…и са изоставени буквално, взели са си най-необходимото и са заключили портата с надеждата, че някой ден ще се върнат. Какво се е случило с града, гледайте във видеото.

В района се добива оникс в различни цветове – от бял до черен, като най-скъпият е зеленият. Оказва положително влияние върху целия организъм. В миналото с него са лекували стрес, астма, кръвно налягане. Днес от него се правят красиви не само накити, но и аксесоари за дома.

Фетие предлага чудесни плажове, исторически забележителности и е любимо място на парапланеристите. Най-известният плаж тук е Синята лагуна или Йолюдениз. Водата е във всички нюанси на синьо, виолетово, тюркоазено и зелено. Наоколо са най-скъпите хотели, някои от които собственост на известни актьори.

Както ви обещах, качваме се на яхта и се отправяме към най-скъпите хотели в района и най-красивите заливи. Гледайте във видеото и се абонирайте за канала ни в YouTube, защото днес има изненада за трима от вас.

Пътуването е осъществено по програма на Onex Tour

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО:

Анталия – какво да видим? 

Чудото на природата Памуккале и Хеараполис

Загадките на Древна Ликия 

Неочаквано красивият Каш и потънал град 

Препоръчвам и публикациите с видео от Кападокия

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар