Соренто и Позитано – най-красивите в Кампания?

от Адриана

Трудно е да се каже коя част на Италия е по-красива. Всеки район има свой чар и неповторима атмосфера. В област Кампания най-желаните кътчета са Соренто, Позитано и Амалфи. Предлагат изумителни гледки, прекрасно синьо море и онова типично италианско усещане, което пленява всеки посетител.

Соренто ни посреща с аромат на цветя. Градът е популярен още с цитрусови плодове, вино, ядки, маслини и дърворезба.

Неслучайно малкият град Соренто е бил любимо местенце на литературни гении и известни творци, видни художници и легендарни създатели на музика, представители на аристокрацията и кралски семейства.

Древното име на града е Сурентум и идва от сирени. Според легендата тук Одисей и придружителите му са объркани от песните на сирените. Моряци и сега казват, че понякога чуват тези невероятни мелодии, идващи отнякъде, а преданията за красивите нимфи от морето са много.

Ще ви направи впечателени, че всичко тук е свързано с лимоните. То е като символ на града. И това не е случайно. Във видеото за Амалфи ви разказах, че тук расте този специален сорт за лимончело. Цитрусовите плодове в Соренто растат навсякъде и от тях местните околности се изпълват с невероятен аромат

Разходете се с Професия турист:

 

Тръгваме от това очарователно място, за да стигнем до още по-очарователно – Позитано. Пътят е тесен и се вие по ръба на скали, между страховити походи и тунели. Но това, което се открива като гледка, е несравнимо.

Не след дълго пред нас се открива и градчето Позитано. То е като визитна картичка на Италия по света и една от най-красивите и зашеметяващи панорами. Буквално затаихме дъх пред вида на тази прелест. Цветни построики, сгушени между лимонови и маслинови дръвчета весело се усмихват на кристално синьото море. Градът сякаш се е надвесил над водата и не е реален, а нарисуван от майсторска ръка.

Пред 9 век градчето започва да се развива, а през 1700 година става град-кралство и търгува с Близкия изток. Благодарение на това той толкова забогатява, че започват да го наричат Златната планина. Тогава се изграждат и красивите барокови къщи с украси от Ориента. В началото на 20 век Позитано е открит и става любимо място за почивка на германци, англичани и американци. А днес това е най-елегантният град на цялото крайбрежие, който привлича милиони туристи от цял свят. Има си дори и собствена модна линия.

 

Пътувайте с Професия турист и се абонирайте за канала ни в YouTube

Потърсете още статии и видео от Италия

Може също да прочетете

Остави коментар