Живописното Амалфи и как се прави лимончело?

от Адриана

Италия е прекрасна и желана дестинация по всяко време на годината. А едно от най-живописните места в област Кампания е курортното градче Амалфи. На толкова малка територия, само 6 кв. км, се е събрала толкова много красота. Миниатюрният град някога е бил някога сърцето на най-старата и една от най-могъщите италиански морски републики.

Основна забележителност е катедралата Св. Андрей. Архитектурата е много любопитна, повлияна в марокански стил. Най-красивото и прочутото в нея е бронзовата византийска врата от 11-ти век при главния вход. 

Амалфи привлича и с добре запазените си стари сгради и образци на средновековната архитектура. Пейзажът наоколо е забележителен. Скали, надвиснали над морския бряг, плажове, гори и живописни къщички, кацнали на склона на планината. Амалфи е в включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. 

Специалитетът в този район са морските дарове, които се продават като бърза храна за вкъщи. Опаковат ви го в хартиена фунийка и с дълга клечка си похапвате, докато се разхождате из тесните калдъръмени улички. Ако искате спокойно да се насладите на изключително добре приготвените калмари и мини октоподчета, можете да избирате между страхотни ресторантчета на всеки ъгъл.

 

В района на Кампания най-желаните кътчета за почивка са Соренто, Амалфи и Позитано. Толкова красиви гледки ви очакват, че няма да искате да си тръгнете…никога.

Соренто е известно и с неповторимите ликьори лимончело. Това е най-известната италианска алкохолна напитка, което представлява сладък ликьор с вкус на лимон. Счита се, че истинското лимончело се прави точно тук. В областта на Соренто растат специален вид лимони, които са огромни. Освен това те не са кисели, а сладки.  Какво съдържа и може ли да си го направите вкъщи, гледайте във видеото. 

Тук се предлагат и световно известните парфюми от о-в Капри, с аромат на цитрусови плодове и цветя.

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО ОТ КАМПАНИЯ:

Островът на контрастите – Капри 

Препоръчвам и публикациите за Пулия, Тоскана, о-в Сицилия и о-в Сардиния

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар