Чудото на природата Памуккале и Хеараполис

от Адриана
Памуккале, Турция, Pamukkale, Turkey

Има едно място в Турция, което е сред най-известните визии на страната. То е толкова красиво и странно, че изглежда като нереално. Памуккале! От далеч прилича на сняг или замръзнал водопад, а всъщност температурата на водата е 37 градуса. Богата е на минерали.

Някога бялата ивица е била с големина 3 км, но с годините се е стопила на половина. Районът е под защитата на ЮНЕСКО и достъпът на туристи е ограничен.

На терасите е забранено да се влиза с обувки. Не само, защото се разрушава белият слой, а и защото има опасност да се подхлъзнете и да се ударите сериозно.

На какво се дължи белият цвят на терасите и наистина ли подмладява басейнът на Клеопатра, вижте в Професия турист

 

До минералните извори на Памуккале някога се е простирал древният град Хеараполис.

Градът е бил разрушаван и изграждан няколко пъти. Най-голяма слава придобива през 1-2 век, благодарение на горещата минерална вода и се превръща във важен СПА център.

На склонa над останалите руини на Хеараполис се намира красив амфитеатър, от който се открива прекрасна гледка. Хеараполис е бил много богат и красив град. Той  е бил един от най-известните градове в империята. Тук са живели около 100 000 души.

В някогашната Римска баня се помещава и музей, в който ще откриете завладяваща колекция от артефакти, открити по време на разкопки в близките руини.

Изоставен и западнал районът, започва да се възражда отново в началото на 20 век. Започват да го наричат „Памуковия замък“ или Памуккале. Привлечени от минералната вода и белите тераси, тук започват да се строят хотели, а стотици хора преоткриват това удивително място. Тук е и нашият хотел с басейн с лечебна минерална вода. Дали пък няма да се подмладим…

Гледайте Професия турист, защото ще ви заведа на местен пазар, бръснар и ще ви разкажа още за минералните извори. Абонирайте се за канала ни в YouTube

Пътуването е осъществено по програма на Onex Tour

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО:

Анталия – какво да видим? 

Фетие и призрачният град Каякьой (Кармиласос) 

Загадките на Древна Ликия 

Неочаквано красивият Каш и потънал град 

Препоръчвам и публикациите с видео от Кападокия

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете

Остави коментар