Великденска Виена

от Адриана
Vienna, Виена

Виена винаги е добра идея за пътуване. Особено по празници. Не стига, че е един от най-красивите градове, а по време на Великден или Коледа, става още по-приказна.

Нямаме много време да влизаме във всяка забележителност, просто защото те са много и няколко часа в центъра никога не стигат. Но ще ви направя една кратка разходка из най-популярните места в централната част. Ще отидем и до зоологическата градина, която редовно заема първо място за най-добра в Европа.

Започваме от Виенската опера, която преди години съм имала честа да посетя. Обстановката е много изискана, с вечерни рокли и червен килим. Ако имате възможност, посетете я. Но имайте предвид, че билетите са скъпи и понякога трябва да се закупят доста време напред.

Едната централна търговска улица с много магазини се нарича Кертнерщрасе (Kärntner Straße). Тук са събрани магазините на световно известни марки. А ако искате да си купите нещо традиционно от Виена, си вземете бонбони Моцарт. Съмнявам се да не сте ги опитвали, но тук разнообразието е огромно.

Историческият център на Виена е известен с богатото си архитектурно наследство, добре запазени стари сгради с богати орнаменти, пищни дворци и градини. Затова построяването на една стъклена сграда боде очите на местните и предизвиква многобройни протести. Намира се точно срещу катедралата Св. Стефан. А за катедралата имам много да ви разказвам, затова гледайте във видеото на Професия турист

 

Виена е разположена на двата бряга на река Дунав. Предлагат се различни варианти за разходка с корабче до съседни държави, та дори и круиз по Дунав от България до Виена или обратно.

Чумната колона е издигната през 1693 като благодарност за избавянето от чумата. Само във Виена тази черна смърт отнема живота на 75 000 души.

Една от една от най-известните сладкарници във Виена е Demel. И въпреки че един бонбон е около 20 евро, има опашка за влизане. Можете да видите и на витрината как приготвят самите торти. А отстрани е най-старото кафе във Виена – Central.

Казах ви, че Виена е пълна със замъци, не само в покрайнините, а и в центъра на града. Eдин от емблематичните е Хофбург. Тук е музеят на принцеса Сиси, съкровищницата на Хабсбургската династия и мястото, където се обучават за конна езда.

Гледайте видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ, защото ще ви заведа и до парламента със златната статуя на Атина Палада, кметството, където се правят коледните базари, градината на розите, сладкарница Сахер и още няколко популярни места във Виена.

Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да научавате първи 😊

ОЩЕ СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ВИЕНА:

Рожден ден във Виена 

Пратера във Виена 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар