Сингапур – най-зеленият мегаполис на планетата

от Адриана
Сингапур

Била съм в доста мегаполиси, където чистият въздух е мираж, зеленина почти липсва, освен, ако някое домашно цвете не подава срамежливо листа на случайна тераса, а небостъргачите никнат един след друг, като гъби след дъжд.

От една страна мегаполисите ни удивляват с невероятна архитектура, модерни технологии и…ужасен трафик. В Професия турист съм ви разказвала за някои от тях. Но има един, който ме впечатли и ме накара да му се възхитя. Сингапур!

Тук идеята за опазване на околната среда и чистотата на града е превърната във фикс-идея. Изключително модерен град, в който футуристични проекти и екстравагантни архитектурни решения си съжителстват добре с паркове,  градини и изключително много зеленина.

По улиците свободно се движат животни, а в центъра пеят горски птици. Чудесата започват още, щом кацнете на летището Чанги. Там ще ви посрещне огромен водопад, заобиколен от клоните на растения в цветни градини.

 

Озеленяването на Сингапур е започнало още през 1967 година. То се е превърнало в държавна политика, която търсела баланс между урбанизацията и съхранението на природата. В града започнали да се появяват все повече паркове и градини. Днес те заемат повече от половината от територията на мегаполиса.

В Сингапур действа закон, който задължава всеки строител да засади толкова дървета, колкото ще бъдат унищожени по време на строителството. Разбира се, растенията трябва да се посадят на самите постройки, при това не само на покривите. Някои сгради разполагат с повече растения, отколкото е имало преди започването на строителния процес. Хотелът Park Royal on Pickering разполага с огромна градина-тераса с площ от 15 хиляди квадратни метра. На територията на хотела има езера с островчета, извори и дори водопади. Някои сгради дори наподобяват многоетажни оранжерии, които буквало съществуват напук на природните закони.

През 2021 година дори се дава старт на грандиозен проект „Зелен план 2030“. Той предвижда засаждането на още поне 1 милион дървета и увеличаване с 50% на общата площ на парковете.

След приключването на новия озеленителен етап, на не повече от 10 минути пеша от всяка жилищна сграда или хотел в Сингапур ще има достъп до градски парк. Градските власти са поставили пред себе си и още една цел – до 2026 година количеството на отпадъците на глава на населението да се сведе с поне 20%.

А до 2023 година велоалеите трябва да увеличат дължината си до 1320 км или три пъти повече от сегашната велоинфраструктура. Градът ще стане не само най-чистият в Югоизточна Азия, но ще се превърне в регионален център на екологични видове бизнес.

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ по света и се абонирайте за канала ни в YouTube

Използвани материали от palatka.bg

Може също да прочетете

Остави коментар