Зеленият град на България – Тетевен

от turist

ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ беше на гости на Зеления град на България – Тетевен. Очаровани от неповторимата природа, топлото посрещане на хората и богатата история, Адриана и операторът Момчил се разходиха до красивия водопад, недалеч от града. Запознаха се и с историята на града в историческия музей, част от 100-те национални туристически обекта на България.

Посещението на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ съвпадна и с празника на града.

Екипът на предаването запали по една свещичка за здраве в църквата „Свях Светих“, в чийто двор е гробът на четирима руски войни, дали живота си за свободата на Тетевен. Интересно е, че в този гроб откриват костите на пети човек, обезглавен. Предполага се, че това е Георги Бенковски.

След църквата се отправиха към манастира „Св. Илия“. Той е построен още преди основаването на града, но по-интересното е историята за Шишмановия кръст, изчезнал от това място.

Празникът на града се отбеляза по изключително тържествен начин, наситен с много събития и културни прояви. На 25 май сутринта в местността Костина се проведе тържество в памет на Бенковски. Честването включва зрелищна възстановка на трагичното събитие. Всяка година, актьори пресъздават сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му. Особено интересно е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката. Сцената беше толкова истинска и така трагична, че очите на много от зрителите се напълниха със сълзи. Там е и Кървавото кладенче, където измиват главата на Бенковски. Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ беше единственият допуснат да заснеме възстановката от близо и да направи зрителите част от това събитие.

Вечерта на централния площад на града за доброто настроение на гостите се погрижи Дикси Бенд, последвано от заря-проверка.

Всичко това и още много красиви неща можете да видите в Професия турист.

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ БЪЛГАРИЯ:

Малката Виена – 1 част 

Малката Виена – 2 част 

Бесарбовски скален манастир 

Пред „Очите на Бога“ – пещера „Проходна“ 

С лодка по р. Златна Панега 

Нови разкрития на Крепостните стени на Филипопол 

Може също да прочетете