ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ обикаля турските курорти

от turist

Преди броени дни екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се завърна от едно дълго пътешествие до турските летни курорти. Водещата Адриана и операторът Момчил Александров прекараха 11 дни на едни от най-красивите места в Турция. Съчетавайки полезното с приятното те успяха да заснемат доста материал, за да покажат на зрителите на предаването как се почива в Турция и какво за изберат туристите за своята ваканция.

Пътуването започна от един от най-известните турски курорти Кушадасъ. Екипът беше настанен в 5-звездния хотел Aqua Fantasy, който разполага и с аквапарк. В предаването ще видите и други хотели от висока категория, които можете да изберете за почивка. Адриана като една любопитна туристка реши да направи тежка програмата на своя колега, като обиколят почти всички забележителности в района, дори и такива, които на се включени в обичайната туристическа програма. Денят започна рано сутринта с посещение на древния град Ефес. Там разгледаха квартала на богатите, парламента, чешмата на Траян, преминаха по улицата на куретите и стигнаха до Библиотеката. Екскурзоводите шеговито казват, че от Библиотеката до Къщата на Любовта имало таен тунел и вечер мъжете се питали колко книги са прочели. Показаха им и първата реклама, упътваща моряците именно към Къщата на Любовта.

След няколко часа под парещото слънце и 35-градусовата жега екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се отправи към

красивото селце Шериндже

къщата на Дева Мария, в която тя живее до края на дните си. Адриана си напълни вода от трите извора наречени за здраве, любов и щастие и закачи листче с нещо съкровено на стената на желанията.

Едно от местата, които за първи път посещаваха е красивото селце Шериндже, недалеч от Кушадасъ. То е запазено автентично с малки кръчмички и ателиета на майстори, които предлагат ръчно изработената си стока. Селото е известно и с вината си, които се правят от почти всички плодове. Странно е да видите вино от ананас, банан или киви, но в Шериндже е нормално.

Вторият курорт, в който отседнаха от ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ е Дидим. Тази дестинация все повече привлича интереса на българските туристи. Хотелите са нови, разположени на голяма територия с много зеленина. Екипът беше настанен в Venosa 5*, един прекрасен хотел на брега на морето. Адриана използваше всяка секунда свободно време, за да я прекара на плажа.

Адриана в храма на Аполон, Дидим

Основната забележителност в Дидим е Храмът на Аполон. Можете да се разходите из огромните колони, запазени от древността и да се върнете назад във времето. Разходиха се и до древния град Милет на 25 км от Дидим, където е запазен в прекрасно състояние Анфитеатъра.

Следващата спирка е Бодрум. Един от най-скъпите и предпочитани турски курорти. Хотелът беше Crystal Green Bay 5* и при вида на кея с бар със студени напитки и шезлонги, изнесен в морето, Адриана си пожела да не излиза от там. Белият град посреща екипа на предаването с много слънце, добро настроение и красиви панорами. Там те посетиха крепостта в града, марината с приказните яхти. След това Момчил изпи един турски чай на брега на морето, докато Адриана се впусна в шопинг из огромната чаршия. Красивият залез посрещнаха от хълма над града, където са Вятърните мелници и неповторимата панорама към Бодрум и морето.

Няколко дни останаха и в другия изключително популярен курорт Мармарис. Това е мястото, където живота

плажа в Мармарис

не спира денонощно. Хотелите са строени доста сгъстено, магазините са навсякъде, а нощният живот е един от най-добрите. Това е курорт за хора, които обичат да се забавляват. Едната вечер Адриана и Момчил отидоха на Улицата с дискотеките, а втората вечер на дискотека-кораб в морето.

Черешката на тортата е най-скъпият курорт в Турция. Той не е известен на българския пазар по простата причина, че много малко хора могат да си позволят да отидат там. Фетие е един истински Рай. Това е мястото, където забравяш за всичко и просто се наслаждаваш на почивката си. Хотелът, в който отседна екипът на Професия турист е просто една приказка –

хотел Letoonia 5* в прекрасния курорт Фетие

Letoonia 5*. И Адриана и Момчил се влюбиха в мястото и си пожелаха да се върнат отново там, но за по-дълго време. Фетие е едно от най-добрите места за парапланеризъм. Тук е и Мъртво море. Водата е изключително солена и почти няма вълни. От тук се организират и много екскурзии до острова на Клеопатра, Плажа на Костенурките и Лидийските гробници. В градчето Фетие можете да видите пръснати антични саркофази, а на хълма има Лидийски гробници, които се осветяват вечер.

Очаквайте скоро всичко това в Професия турист!

Екипът на Професия турист изказва специални благодарности на фирмата партньор „Ориент 99“ за съдействието по време на работа и осигуряването на всички необходими разрешителни за заснемане на историческите обекти.

 

Може също да прочетете