Екскурзия до Плевен

от turist

Тази седмица екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ си направи една кратка екскурзия из България, като посети един от най-красивите ни и забележителни градове – Плевен. Тъй като Плевен е известен като град на музеите, екипът посети по-голямата част от тях. Разходи се и до защитената местност Кайлъка.

На територията на Плевен може да се проследи развитието на човешката цивилизация от неолита до наши дни. На територията на общината се намират останките на праисторически селища от медната ера, римски селища и крепости, средновековни скотовъдни и земеделски селища.

В началото на ХХ век с доброволно събрани средства комитетът “Цар Освободител Александър ІІ” с председател видният общественик Стоян Заимов, започва изграждането на мемориални къщи, музеи, паркове и паметници.

Скобелевият парк е разположен на самото бойно поле, където отрядът на ген. Скобелев води кръвопролитни сражения за превземането на Плевен. От тогава напоената с кръв земя се нарича “Мъртва долина”. В парка се издига и единствената по рода си на Балканския полуостров Панорама, която  по неповторим и силно въздействащ начин представя събитията от Плевенската епопея. Сградата символизира трите щурма и  блокадата на града. В парка се намират Костницата, къщата музей “Стоян и Владимир Заимови”, издигат се  братски могили и паметници,  в батареи са подредени десетки автентични оръдия.

На дългата и красива пешеходна улица привлича погледа една малка къщичка с красив парк. На 11.12.1877 г. в дома на богатия плевенски търговец  Иван Вацов тържествено е  посрещнат руският император Александър ІІ, на когото е представен плененият турски маршал Осман паша. В този дом живее и първият военен губернатор на Плевен ген. Скобелев. По-късно къщата е превърната в музей /1907г./

Един от символите на града, включен в герба на Плевен, е параклис-мавзолей “Св. Георги Победоносец”. Той  е построен през 1907 г. В криптата се съхраняват кости на загиналите при Плевен войни от многонационалната руска имперска и от съюзническата румънска армии. Иконостасът и иконите са творби на видни български майстори.

Безспорен показател за традицията и постиженията на поколения музейни работници е Регионалният исторически музей. Той е уреден в уникална сграда, построена за казарма през 1888 г. Фондовото богатство на музея включва над 250 хил. експонати от античността, средновековието и от най-новата история на Плевен и региона. Със своите колекции, фондовете на музея са истинска съкровищница на културни и исторически ценности.

Може също да прочетете