Фестивалът на лалето – Истанбул

от turist

Преди броени дни екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се прибра от Фестивала на Лалето в Истанбул. Адриана с вълнение разказа за цветната фиеста от 12 млн. лалета, цъфтящи в целия град. За няколко дни екипът трябваше да обиколи повечето забележителности в града. Програмата беше изключително натоварена, но си заслужаваше.

От рано сутринта се започна с пешеходна обиколка на старата част на Истанбул. Премина се по трамвайната линия покрай университета, Капалъ чарши, колоната Чемберлиташ, докато се стигне до хиподрума с красивата чешма и Египетския обелиск. След това влязоха в Синята джамия, един от символите на града. Наричат я така заради хилядите сини плочки от изникска керамика в нея. Посетиха и Св. София, намираща се срещу Синята джамия.

Двореца Топкапъ

Разходката продължи до двореца Топкапъ, където се помещава и 86 каратовия диамант, както и още много предмети украсени със скъпоценни камъни.

След като основно се запознаха с историята на града, екипът на предаването отиде до българската църква Св. Стефан. От там се отправиха към новата част на Истанбул – Таксим. Въпреки, че времето беше лошо, успяха да направят малко покупки по магазините, да видят най-старото метро в Европа, наречено Електричка и да стигнат до Галата. Това е кулата, от която за първи път полита човек със собствено направени криле и каца на отсрещния бряг.

Едно от най-приятните изживявания беше екскурзията на корабче по Босфора, откъдето се открива невероятна гледка към Европейската и Азиатската част, както и към най-скъпите и луксозни къщи в града. Кацнали по склоновете Адриана забеляза и някой от къщите показвани в известните турски сериали.

След като акустираха на Азиатския бряг се качиха на хълма, за да заснемат една прекрасна панорама към Европа и Босфорския мост.

Градината на двореца Долмабахче

А черешката на тортата този ден беше двореца Долмабахче, любимото място на водещата. Един палат, чиито разкош не може да се опише с думи.

Вечерта завърши в традиционен турски ресторант с програма, известни певци и музиканти, които забавляваха гостите до късно през нощта. Поздравиха и българската група с едно нашенско хоро.

Последният ден от престоя на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ в Истанбул беше изненада. Партньорите на предаването – „Караджъ турс“, заведоха екипа на новооткритата най-висока сграда в Истанбул. От покрива се вижда най-невероятната гледка към града, морето и Босфора. След това им подариха една необичайна разходка с хеликоптер над града. За първи път български екип беше допуснат и да заснеме единствения в Турция музей на восъчните фигури, където са изложени 56 восъчни фигури на известни личности от цял свят.

Мини Турция – Адриана и Галатската кула

Програмата продължи с разглеждане на следващото любимо място на Адриана – Мини Турция. Един прекрасен

парк, разположен на площ около 6 дка, където са пръснати исторически обекти от цялата страна. За около един час можете да разгледате основните забележителности в Турция.

Денят завърши под водата. Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се гмурна в аквариума Тюркоазо, за да се срещне очи в очи с акули, скатове, огромни раци и малки пъстри рибки.

Така събрали много положителни емоции се завърнаха в България и скоро ще ви покажат всичко това в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

Може също да прочетете