Манастирът Монсерат и Черната Дева в Испания

от Адриана

Барселона е неповторима и за нея съм ви разказвала доста. Можете да се разходите в този прекрасен град, както и да се докоснете до шедьоврите на Гауди с видеата на Професия турист. Но днес искам да ви заведа до едно специално място, близо до Барселона. Това е манастирът Монсерат.

Скрит сред скалите, той пази стара легенда за чудесата на Черната Дева. Това е едно от най-свещените места не само за каталунците, но и за всички испанци. Самото място е сякаш магично. Манастирът е разположен на висок хълм, а от там се открива неповторима панорама. До тук можете да стигнете и с лифт – преживяване, което вярвам, че ще ви накара да въздишате хиляди пъти от гледките, които се разкриват пред и под вас.

 

Историята на манастира не е ясна, тъй като различни източници разказват за различни случки и данни за това място. Но едно е сигурно – то е свещено още от преди хиляди години. Според една легенда, близо до манастира местните започнали да виждат силуета на Богородица. Така издигат и първите параклиси.

Самият манастир е построен пез 1205 г. от абат Олиба. Съдбата му, както на много манастири по света, не е била лека. Разрушаван през годините, той е издиган отново и отново. Опустявал, но никога не е бил изоставен напълно. Така се запазва до днес.

През 1845 г. Бенедиктинският орден се завръща в този район и започва сериозни дейности по изграждане, реставрация и укрепване на манастира.

През 1881 г. Богородица от Монсерат е била обявена за една от покровителките на Барселона и до ден днешен каталунците смятат това място за много свято и чисто. В наши дни в манастирския комплекс живеят 70 монаси.

Защо Черната Дева е толкова ценна?

Според легендата първата „Черна Дева“, „Черна Мадона“ или „Моренета“, както я наричат местните, била изработена от Свети Лука, още през 50 г. от н.е. в Йерусалим и е била пренесена в Европа от самия Свети Петър.

Манастирът Монсерат, Испания, Барселона, Черната БогородицаНякои източници дори свързват това място с търсенето на Светия Граал през Средновековието. Преданията разказват още, че по време на арабските нашествия, статуята била скрита и пазена много дълбоко в скалите от самите бенедиктинци. Открита е през 880 г. в пещера в района на мястото, където днес е издига манастирът. Няколко овчари видели ярка светлина, идваща от мястото, където била скрита.

Има и още нещо много странно около нея. Въпреки, че е сравнително малка (около 1 м), тя тежала страшно много и дори няколко човека не можели да я подместят. Местните започнали да вярват, че някаква невидима сила придържала статуята към това място и сякаш самата Дева искала да остане точно тук.

В предверието има интересно площадче, където се сбъдват желания. Трябва да застанете с лице към стенописите и светците, да разперите ръце и искрено да си пожелаете нещо. Желанията се сбъдват! Казвам го от личен опит 😊

Опашката, за да се докоснете до Девата и да я помолите за нещо, започва от вратата. Но поне красотата на нишата, която води до нея, няма да ви остави да скучаете. Красиви стенописи, мраморна стълба и входна врата от алабастър.

А когато стигнете до Черната Дева, ще потръпнете…

Пътувайте с Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

 

 

Може също да прочетете

Остави коментар