По стъпките на Гауди и неговите шедьоври – Саграда Фамилия – 2 част

от turist

Говорейки си за Барселона и Гауди, няма как да не споменем и Саграда Фамилия. Може би това е и първата забележителност, която трябва да се посети в града. Тя е на първо място внушителна. След това може да се определи като магична, тайнствена, изключително красива и завладяваща. Гауди бил не само брилянтен архитект, познавач на формите, изчисленията и математиката, но и работел свободно с техническите нововъведения, прекрасно владеел всякакви видове форми и обработка на материали. Но от друга страна той е бил и човек на изкуството, артист, който създавал творби, изпълнени със символика.

Време е да се потопим в символа на града и най-великото творение на Гауди – Саграда Фамилия или Светото семейство.

Гледайте във видеото на Професия турист:

След 1910 година великият архитект напуска архитектурната практика и посвещава изцяло живота си на строежа на катедралата. Гауди е толкова погълнат от работата по нея, че се пренася да живее в малка къща до храма. С голямо внимание той изпипва всеки детайл.

Антонио Гауди, Саграда Фамилия, Барселона

 Посвещава на строежа на катедралата 35 години от живота си, но не успява да я завърши приживе. Всъщност тя все още не е завършена, въпреки упоритата работа по нея и модерните технологии, с които разполагаме днес.

Саграда Фамилия е нещо, което можеш да гледаш, но е трудно да опишеш. Тя се чувства със сърцето. Дизайнът й е изпълнен с християнски символизъм. Трите й фасади изобразяват раждането, живота и смъртта на Христос. Всяка една от тях е коренно различна и сякаш гледаме друга катедрала. Катедралата е сякаш недокосната от човешка ръка, изваяна от природата, наподобяваща замък от пясък. Всеки един детайл носи послание.

Фасадата Рождество е разположена на изток, фасадата Страст – на запад, а фасадата Слава – на юг. Всяка от фасадите има три портала като порталите са посветени на трите християнски добродетели – вярата, мъдростта и надеждата.

Фасадата „Рождество” е довършена през 1930г. и е единствената фасада, която е Гауди успява да види. Тя почита живота на Христос, чрез различни сцени от раждането и ранните му години, включително Благовещение, Сватбата на Мария и Йосиф и Коронацията на Дева Мария.

Катедралата има шест кули, представляващи Дева Мария, четиримата евангелисти и Исус Христос. Те ще бъдат последните от 12 кули, които символизират апостолите. След издигането им Саграда Фамилия ще бъде най-високата църковна сграда в света.

Втората фасада е „Страст”. Тя е разположена на запад и върху нея попадат последните лъчите на залязващото слънце. Тази фасада е посветена на страданията и смъртта на Христос. Със своя семпъл вид и празно пространство, тя силно контрастира на пищния дизайн на фасадата „Рождество”. Целта е да се пресъздаде безутешността и мъката от смъртта на Христос.

Фасадата „Слава” ще бъде най-голямата от трите фасади. Нейният строеж започва едва през 2002г. Тя пресъздава Христовото възкресение и пътят към Господ. Изобразени са и седемте смъртни гряха.

Тук има и нещо много интересно – квадрат в стил судоку, в който числата така са подбрани, че както и да ги събираме, сборът винаги е 33 – Христовата възраст.

Тази фасада е груба, сурова и контрастира на останалите две.

Ако катедралата ви е впечатлива отвън, почакайте да видите какво е вътре. Интериорът на Саграда фамилия е зашеметяващ. Няма как да не прекрачите прага и да не ахнете. Саграда Фамилия не прилича на нито един храм по света. Вътрешното пространство символизира градина, в която колоните са дървета, сплитащи клони, за да образуват купол.

Витражите към всяка от фасадите е в синхрон с част от живота на Христос. Порталът на Надеждата е в зелено, като символ на Нилската долина; порталът на Милосърдието – в синьо, като нощта във Вилтеем; порталът на Вярата – в цвят на жълта охра, като пясъка на Палестина.

Саграда Фамилия е в процес на изграждане от 1882, но сега най-накрая има изгледи църквата да бъде завършена, евентуално през 2026г., когато е и 100-та годишнина от смъртта на Антони Гауди.

Саграда Фамилия, Барселона, ГаудиНа 7 юни 1926 г. Антони Гауди е блъснат от трамвай. Съществува широко разпространен слух, че Гауди е блъснат в деня на откриване на трамвайната линия в Барселона, но истината е, че първият трамвай е пуснат много години по-рано. Известният архитект живеел изключително скромно. Така и изглеждал. Първоначално никой файтонджия не иска да го вземе и да го откара в болница, тъй като джобовете му били празни и нямал възможност да си плати. Впоследствие е откаран в болница за бедни, където е разпознат едва на следващия ден от свои приятели, тръгнали да го търсят. На тяхното желание да го преместят в по-елитна болница, той отказва с думите: „Тук, сред бедните е моето място“. Три дни по-късно той умира, оставяйки незавършено творението на живота си – катедралата „Светото семейство“. До този момент тя е завършена на не повече от 25%.

След неговата смърт, строителство продължава бавно, защото единствените средства, които се влагат са дошлите от дарения. Гауди е знаел, че няма да може да я завърши приживе, заради това оставя изключително подробни чертежи, дори макети. Напредването на технологиите значително ускоряват строителството. Голяма част от работата по интериора е приключена, а Саграда Фамилия е официално осветена като място за поклонение през 2010 г., от Папа Бенедикт ХVI.

За Гауди и неговите шедьоври може да се говори много. Всеки един от тях е уникален и неповторим. Всеки един буди възхищение към гениалната ръка на неговия автор. Барселона носи почеркът на Гауди и е също толкова уникална и неповторима.

Още за Саграда Фамилия в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете