Сингапур – град от бъдещето

от turist

Филмите за градове от бъдещето са много, но да го видите на живо е съвсем друго изживяване. Това е ексцентричният Сингапур. Той привлича с контраста между лъскави небостъргачи и малки уютни кварталчета. Една мозайката от култури и традиции, включваща китайско, малайзийско и индийско влияние. Град-държава, събрал на малка територия архитектурни шедьоври, зелени паркове, някои от най-добрите ресторанти в света, вълнуващи атракции и луксозни места за почивка. Той е и отлична пресечна точка за много дестинации в цяла Азия.

Сингапур е държавата с най-мощна икономика в Азия и е най-важният пристанищен транспортен център. Този град е в класациите за най-чист и зелен мегаполис в Азия. (Разгледайте и другият интересен град Куала Лумпур)

Първото впечатление, при кацането в Сингапур е невероятната чистота и подреденост до степен на перфекционизъм. Но за това голяма роля играят високи глоби и жестоки закони. Най-изненадващата забрана е за дъвчене на дъвки. Можете да получите глоба още на летището, ако в багажа ви намерят дъвки, тъй като са забранени дори за внос в страната. Сред най-високите глоби са тези за замърсяване на околната среда, като изхвърляне на боклук, извън определените места, късане на цветя от парковете и дори, ако се изплюете на улицата. Таксите стартират от 1000 долара. Пушенето също не е сред поощряваните навици. Местата за тази дейност са малко и само на открито. Друга странна забрана е да се разхождате гол в апартамент с отворени прозорци. За притежание и употреба на наркотици наказанието е най-сурово. Питате се как се контролира всичко това? Ами, тук технологиите са светлинни години напред. Навсякъде има камери, а системите за разпознаване на лица, реч и пръстови отпечатъци стават все по-чести в ежедневната практика. На всяко обществено място можете да поставите телефона си за зареждане в специална кутия и след това да се върнете за него. Тук престъпността е почти нулева. Азиатската страна попада в ежегодните класации за най-добър начин на живот, като хората чувстват голямо щастие и удовлетворение от живота си. Дали заради глобите или заради високия стандарт на живот, Сингапур се е превърнал в един от най-уредените градове в света, където се живее изключително спокойно. Стига да спазваш правилата.

Страната е приветлива не само към жителите си, но и към всички туристи. За да обиколите спокойно Сингапур са ви необходими не повече от три дни. Тук времето е топло, температурите не падат под 27 градуса. Единственият минус са кратките, но топли валежи, заради близостта си до Екватора.

Ако сте тук за повече време, задължително си отделете един ден за красивите острови около Сингапур, особено Сантоса. Страната има какво да предложи и на любителите на нощния живот. Невероятни барове и дискотеки ви очакват на покривите на небостъргачите с изумителни гледки и известни изпълнители.

Може да се каже, че сингапурците са работохолици. Те не обичат да почиват и дори използват свободното си време, за да четат нещо допълнително. Знаят, че стандартът им на живот зависи от това как работят. Преди мечтата на всеки е била да стане лекар, но днес все по-желани са позициите във финансови институции и ИТ-секторът. Друга мечтана позиция е в държавните институции. Чиновниците имат впечатляващи заплати, тук те са най-високите в света. Може би и затова корупция няма. Обидно е дори да дадеш бакшиш.

Сингапур изглежда като идеална страна, с безупречно изградена икономическа и държавна система и нулева престъпност. Тогава как живеят хората тук? Честно казано скъпо. Стандартът на живот е изключително висок. Основната тема на разговор са бъдещите инвестиции и как това ще се отрази на данъците. Около 80% от местните живеят в апартаменти, предоставени от държавата. Трудно се спестява за наем на самостоятелно жилище или да си купиш собствено. Затова тук не е странно да кажеш, че си на 35 и още живееш с родителите си.

Разгледайте Сингапур с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирате за канала ни в YouTube

автор: Адриана Русенова

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА СИНГАПУР:

Гигантски дървета в Сингапур 
Сингапур – град от бъдещето 

Може също да прочетете