Испания – красота и гореща кръв

от turist

ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ започва една дълга разходка из неповторимата Испания. Първата спирка естествено е най-големият град на Испания и столицата Мадрид. Предполага се, че името на града идва от Майрид – място богато на вода. Екипът ще покаже мястото, от където започва застрояването на града. В момента там се простира кралският дворец, а някога на негово място е било арабска крепост известна под името Алкасър. Точно до него е площад Ориенте с конна статуя на крал Фелипе 4 – една от най-големите в света, проектирана от Веласкес и изработена от флорентинеца Така. За да се поддържа равновесието на бронзовата статуя, тежаща около 9 тона, са използвани изчисленията на Галилей.

Разходката продължава с градски площад „Пласа Майор“, проектиран от най-големия испански архитект от 17 в. Хуан Гомес де Мора. Изцяло е затворен от сгради, коя от коя по-стилна, интересна и забележителна.

Испания се свързва и с имената на героите Дон Кихот и Санчо Панса. Затова непременно трябва да се види и техният паметник. От лявата страна е изобразена Дулсинея според представата на Дон Кихот – красива, богата и изтънчена дама, от дясната страна – това, което е в действителност – обикновена селянка. Според ЮНЕСКО “Дон Кихот” е най-превежданата книга след Библията и пълните съчинения на Ленин.

Следва да видим най-скъпият квартал. Цените там са толкова високи, че дори и царската дъщеря не може да си позволи апартамент там.

В кварталът на богатите е и световно известният музей Прадо. Започва с 311 картини от кралската колекция. Сега в 111 изложбени зали могат да се видят над 800 картини на най – известните майстори на четката на испанската, италианската и холандската живопис.

Не може да се подмине и стадионът в Мадрид, домът на Реал Мадрид. Оценен от УЕФА с най-висока категория – 5 звезди.

Екипът на предаването не пропусна да посети и „осмото чудо на света“, замъкът Ел Ескуриал. Това е може би най-внушителният монумент в Испания с впечатляващо величие и строгост, съответстващи на характера на Филип II.

Тази седмица разходката завършва с красивия град Мерида.

През 25 г. пр. н. е. под надзора на Октавиам Август, Публий Карисио създава град Мерида, известен по това време като Емерита Аугуста. Града е бил предназначен за ветераните от т.нар. “ Испанска кампания“ и, за да охранява моста над река Гуадиана. По-късно става столица на римската провинция Луизитания и един от най-важните градове в империята.

Това са най-добре съхранените римски монументи на Пиринейския полуостров с изключително запазен театър, трумфална арка от времето на Траян, амфитеатър, цирк, акведукт и още много други и интересни обекти. Поради това, Мерида е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Тук е изграден и Националния музей за римско изкуство.

В първата половина на 20 в. стратегическото значение на Мерида като железопътна връзка, съживява града и през 1983 г. е обявен за столица на автономният регион Естрамадура. Сегашното населението е около 55 хил. жители.

Всичко това ще видите в Професия турист.

Може също да прочетете