ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ засне Метеорите

от turist

Близка, но изключително интересна дестинация е Гърция. ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и този път успя да заснеме интересни места. Гърция е предпочитана дестинация за екскурзия и почивка, независимо от сезона. Много любители на пътуванията отскачат до съседката ни през почивните дни. Така направи и екипът на предаването.

Бодри и готови за нови пътешествия рано сутринта в петък, водещата Адриана и операторът Светльо, потеглиха към Солун. Към обяд започна и разходката им там. Първо се качиха на крепостната стена, откъдето се открива красива гледка към целия Солун и морето. След това разгледаха църквата на Св. Димитър, известен и като Солунския Чудотворец. В нея са и мощите на светеца. Ако искрено желаете нещо, трябва да докоснете с лявата ръка саркофага. Мечтите се сбъдват, а болните се лекуват.

След църквата, екипът се спря и пред Римски форум, разположен в центъра на града. Строен е 4 век по време на управлението на император Галерий. Разходката продължи по главната улица на града до известния цветен часовник. Не пропуснаха да посетят и Солунския пазар. Адриана направи един бърз тур по магазините и се разходи по крайбрежната улица на града. Преди да стигнат до Бялата кула – символ на града, се отбиха и до паметника на Аристотел, а според поверие, ако докоснеш крака му, ще придобиеш част от неговата мъдрост.

След приятно прекараното време в Солун, екипът замина за един от най-красивите и известни курорти в Гърция – Паралия Катерини. Настаниха се в хотела и излязоха да разгледат курорта. Времето беше приятно и топло, въпреки че беше на залез слънце. По това време курорта изглежда още по-красив.

На следващия ден Адриана и Светльо отпътуваха за природните феномени Метеорите. До сега няма теория за произхода, но се работи по няколко хипотези, за които ще ви разкажем в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Скални масиви са на повече от 60 милиона години с 6 действащи манастири, които от векове приютяват търсещите уединение монаси. Адриана трябваше да изкачи 300 стъпала, за да стигне до Главния Метеор, но определено си заслужаваше. Там я облякоха с пола, защото жена не може да влезе в манастира с панталон.

Удивени от видяното, екипът на предаването седна на обяд в красивото градче Каламбака в подножието на Метеорите и още веднъж се наслади на Небесните манастири над главите си. В ресторанта им разказаха за местната кухня и какво не трябва да пропускате да опитате, когато отидете в Гърция.

Посетиха и ателие за икони, където научиха как се правят и видовете икони. Адриана се опита да изработи една, под наставленията на майсторите.

Кратка спирка имаше и на изворите на Афродита и дървото на Любовта. Според поверието, ако напишете името си и това на любимия човек, ще бъдете заедно завинаги. Там се намира и църквата на Св. Параскева.

Един прекрасен ден, трябва да завърши и по подобаващ начин. Затова екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ отиде на гръцки ресторант. Вечерта премина в добро настроение, песни и танци до малките часове.

Партньорите на предаването – „Запрянов травел”, решиха, че е рано за лягане и заведоха Адриана и Светльо на гръцки бар, разположен на брега на морето.

Събрали положителни емоции, отпочинали, въпреки работата, Адриана и Светльо се прибраха в България и в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ ще ви покажем всичко, което те посетиха и заснеха за зрителите на предаването.

Може също да прочетете