Банско – курорт на световно ниво

от turist

Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ редовно пътува в чужбина и посещава красиви и популярни курорти. Но тази седмица решиха да покажат на зрителите, че и българските курорти по нищо не отстъпват на чуждестранните. Банско е притегателна сила за български и чуждестранни туристи през целия период на годината. Еднакво атрактивен през четирите сезона, градът предлага разнообразни условия за почивка и отдих. Град–музей, където новото и старото съжителстват заедно – модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните къщи, с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти.

Адриана се разходи из калдаръмените улички на града, запазили духа на миналото. Наслади се на красотата и спокойствието на това място.

Заедно с екипа посетиха няколко стари къщи, свързани с любопитни исторически факти и популярни личности, оставили светла диря в нашата история. Такива са къщата-музей на Никола Вапцаров, къща-музей на Неофит Рилски, Веляновата Къща.

В Банско, в старият Хилендарски метох през 1986 година е уредена Постоянна иконна изложба на образци от Банската иконописна школа, едно от най-ярките проявления на българската култура през 18-19 век, която също представляваше интерес за екипът на предаването.

Туристите от предаването се качиха и на пистите, тъй като един от основните поминъци в Банско е туризма. Много туристи предпочитат курорта не само заради красотата, самобитната култура и традиции и добрата база, но и заради прекрасните условия за зимни спортове.

И когато отидете в Банско не пропускайте да опитате местната кухня. Мезето, което непременно трябва да опитате е бански старец, а от специалитети е катино мезе и капама.

Всичко това ще видите в Професия турист.

Може също да прочетете