Да летиш с китови акули в Кения

Двама българи заживяват в Кения и ни разказват как ги приемат местните

от Адриана

Българи има навсякъде по света…дори и на другия край. В Кения се запознахме с Мартина и Емил, които живеят тук от няколко месеца. Споделиха ни, че се чувстват като у дома си. Избягват туристическите места, имат много приятели от близките села и с усмивка ни разказват  за тях. Първото впечатление на Марти за местните е, че са много приятелски настроени, позитивни и общителни. „От една страна те ни приемат много добре, защото сме бели хора – музунго. Но от друга страна си мислят, че ние произвеждаме пари. Тъй като стандартът на живот тук е по-нисък, искат постоянно да им даваме пари и си мислят, че сме много богати. Виждат ни като ходеща касичка, което е малко неприятно и понякога обидно“, разказва тя. Марти харесва начина им на живот, в който те не купуват опаковани храни, а се хранят сКения достъпни неща, които сами са си отгледали и им дават много енергия и витамини. Като пример посочи ориз, боб, риба, кокосово мляко, манго и много плодове.  

„Живеят близо до земята, без много удобства и вещи. Не се оплакват от живота си. Те ценят малките неща и са благодарни за това, което имат“, допълва младата дама.

Тя подчертава, че децата нямат играчки, но си изработват такива сами. „Видях как едно дете си е направило само колело от дърво, друго – топка от парцали.  Измислят си различни игри. Всъщност, когато липсват неща, много се развива креативността. Тези деца не са глупави, те виждат всичко от съвременния свят. Те имат телефони. Дори тук има система за онлайн плащане и всеки я използва“, каза още Мартина.

Емил има интересна работа – лети с китови акули. „Работата ми е да „спотвам“ китови акули от въздуха с мотоделтапланер. След това насочвам лодката с туристи към мястото, за да могат желаещите да плуват с акулите“, обясни той. Емо подчерта, че тези акули не са опасни, въпреки огромните си размери, защото се хранят с планктон. Той е категоричен, че Кения е страхотно място за изкарване на зимата и много хора идват тук от години. По неговите думи хората се насочват към Кения най-вече заради сафари сред дивите животни и да се запознаят с културата, но има още много места, недокоснати от външния свят, които си заслужава да се видят.

Какви са традициите по време на сватба, как се лети с парапланер от хълмиста местност и какво още ни разказаха Марти и Емо за живота в Кения, вижте в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА КЕНИЯ:

Контрастите на Кения 

Безпорядъкът на Момбаса 

На сафари в Кения – да погледнеш лъва в очите 

На гости на масайско племе в Кения 

Емоционална среща на о-в Фунзи в Кения 

Полет над Кенийското крайбрежие

На лов за крокодили в Кения 

Българка с хотел и ресторант в Кения 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар