Най-зловещите места в света

от Адриана

dariknews.bg

Муйнак (Узбекистан)
Муйнак е бил някога кипящ от живот крайбрежен град в Арапско море. До 1980-те години е пристанище на южното крайбрежие на Аралско море. По онова време в града е функционирало рибоконсервно предприятие, важно за икономиката на града, закрито в началото на 1990-те години.
От 1960-те години поради мащабното строителство на напоителни канали с вода от Аралско море то започва бързо да пресъхва и да намалява своята водна площ, разпадайки се на по-малки езера. 

Пещерите Кабаян (Филипините)
Пещерите са създадени от хора и са пълни с ужасяващи мумии. Тези мумии са едни от най-добре запазените в света. Около 30% от населението на провинцията се състои от народа на Ibaloi, чиито предци притежават тайната на уникалния процес на мумифициране. Ibaloi вярват, че мъртвите могат да помогнат на живите в решаването на сложни житейски проблеми и да споделят придобитата мъдрост, но само ако телата им останат нетленни. Ето защо в планините стоят стотици изсъхнали тела на техните древни предци, които започват от XIII век. До пещерите се стига трудно и задължително с местен водач. Иначе предците ще се ядосат…

Изоставеното метро на Синсинати (Охайо)
И до днес в Синсинати се намира най-голямата неизползвана система на метрото в света, с над две мили празни тунели. Преди 100 години е имало грандиозен проект за метро. Но средствата не достигнали, а проектът е изоставен.  

 

 

Пазар Акодесева (Того)
Крило от прилеп, нокът от крастава жаба и слюнка от стогодишна девственица…Това звучи, като епизод от вълшебна приказка, но в Того е чиста реалност. Голяма част от населението му практикува уникални традиции и обичаи, които изискват доста странни предмети, неоткриваеми на традиционните пазари. Смалени глави, черепи, плът и още много стряскащи неща могат да бъдат видени на този пазар.  Не ни се вярва, но дори и днес магията в Африка е силно разпространена. Като тук има рецепти за едни от най-опасните и страшни заклинания в света. 

 

Островът на куклите (Мексико)
Една тъжна история превръща това място в туристическа атракция. Остров в Сочимилко е необитаем и се намира в Мексико. Според легендата едно момиче се удавило в каналите около острова, след което на брега започнали да изплуват кукли. Единственият жител на острова започнал да събира куклите и да ги закача по дърветата в памет на починалото момиченце. Хората, живеещи в района твърдят, че са чували играчките да си шепнат помежду си. Каквато и да е истината обаче, едно е сигурно – този остров е сред най-злокобните места в света.

Изоставената църква в Лукова (Чехия)
На около 100 км западно от Прага, на един хълм, в чешкото село Лукова стои изоставената преди повече от 50 години църква „Св. Георги“. Тя е сред най-мрачните и плашещи места в Чехия, а и по света. Тази църква е била изоставена, след като част от покрива пропада по време на погребална служба през 1968 година. През 2012 г. студентът по изкуство Якуб Хадрава решава да направи една инсталация в църквата. Тя се състои от 32 гипсови призрачни фигури с човешки размер. Гипсовите статуи в тъжни и мрачни пози по църковните пейки, подчертават усещането за пустия храм и легендите за духове.  Но иронията е, че точно тази призрачна гледка връща интересна на живите и надеждата храмът да бъде възстановен.

Гора Хоя Бачу (Румъния)
Тази гора е известна като Бермудския триъгълник на Румъния. Обвита в мистика, тя е място, на което местните категорично отказват да стъпят, щом падне мрак. Гората Хоя Бачу е загадъчна местност, недалеч от град Клуж Напока и известна с това, че е обитавана от призраци. Местоположението на гората също сякаш не е случайно. Областта Трансилвания моментално извиква в съзнанието асоциации с граф Дракула. Казват, че много хора са изчезнали в нея. Разказват и за необясними феномени и аномалии

Съществуват сведения за призраци, мистериозни явления, за образи и лица, фигуриращи в снимки, които не са били видими за невъоръженото око, а през 1970 г. дори за НЛО. Тези, които са се осмелили да стъпят в гората, споделят за силна тревожност и усещане, че са били непрекъснато наблюдавани от някой или нещо. Растителността също е странна на вид. Дърветата имат необикновена форма, а по пъновете и клоните се вижда необяснимо овъгляване.

Музей Мютер (САЩ)
Музей „Мютер“ е едно от най – страховитите места в света.В него са изложени експонати на старинно медицинско оборудване, използвано за мъчения. Музеят носи името на Доктор Томас Мютер, дарил своята колекция от медицински пособия през 1858г. В музея има и ужасяващи човешки черепи, погребани в земята трупове и скелети на двуглави деца. За да влезете вътре, трябва да имате здрави нерви и да бъдете подготвени за ужасяващи гледки. Защото тръпки ще ви побият…

 

Вароша (Кипър)
В началото на 70-те години тук са почивали холивудски звезди като Елизабет Тейлър и Ракел Уелч. Всички са вярвали, че курортът ще става все по-популярен.
По време на туристическия бум започнало изграждането на много луксозни хотели, но много от тях са останали недовършени. Някога е бил изключителен курорт. Преди да бъде изоставен, е бил една от най-посещаваните дестинации в света. 
За съжаление, политиката, както често се случва, се е намесила и е променила всичко. Когато турците извършват инвазия в Кипър през 1974 г., прочутият курорт Вароша станал жертва на конфликта. Местното население напуснало града, когато в него започнали да се разхождат гръцки и турски войници.
Тягостна тишина обгърнала Вароша, гръцкият квартал на кипърския град Фамагуста. Рушащи се блокове и хотели с ронещи се мазилки, чиито стени изобилстват от дупки от куршуми, напомнят за станалото преди 40 години. Днес Вароша е останал замръзнал във времето

Орадур сюр Глан (Франция)

Това малко френско село е опустушено напълно от нацистите през Втората световна война. Цялата местност е била опожарена и почти всички жители са били екзекутирани. Тук е извършено най-голямото клане в историята на Западна Европа. 120 войници навлизат в селото и изкарват жителите на площада под предлог, че търсят оръжия. След като затварят жените и децата в църквата, нацистите подкарват мъжете към плевните и ги разстрелват. Войниците се целят в краката на мъжете, след което ги заливат със запалителна смес и ги изгарят живи. Малко по-късно запалват и църквата. Загиналите са 642, спасяват се само петима мъже и една жена. Като и до днес не е изяснено, защо нацистите унищожават Орадур сюр Глан.

Кладенецът на Яков (Тексас)
Кладенецът на Яков се намира в Уимбърли, щата Тексас в САЩ. Водата в кладенеца е толкова прозрачна, при скок в нея се създава илюзията, че човек се хвърля в празното пространство на бездната. Кладенецът е дълбок около десет метра. От дъното му обаче започват хиляди разклонения, при проучването на които са загинали редица водолази. Според местните жители в самия кладенец няма нищо опасно. Истинската опасност се крие в намиращите се под водата пещери. Много хора са съблазнени от опасността в кладенеца и неговите смъртоносни пътища. Острите и тесни ъгли на подземните пещери правят изключително опасно придвижването.

Хълмът на кръстовете (Литва)
Местните издигали кръстове на това място, за да оплакват загиналите във войната. Днес там има повече от 100 000 кръста.

Град Шяуляй е основан през 1236 г. и е окупиран от тевтонските рицари през 14 век. Традицията за поставяне на кръстове датира от този период и вероятно за първи път е възникнала като символ на литовското неподчинение на чуждите нашественици. От средновековния период Хълмът на кръстовете представлява мирната съпротива на литовския католицизъм срещу потисничеството.

източник: dariknews.bg

Интересни истории от пътешествията на Професия турист можете да гледате ТУК и да се абонирате за канала ни

Може също да прочетете

Остави коментар