Град на котките в Малайзия

от Адриана

Как ви звучи град, в който котките се чувстват, като господари? И това не е поредния епизод на някой филм, а реално място в Малайзия. Град Кучинг е пълен с котки. Те могат да се видят буквално навсякъде – на тротоарите, светофарите, в парковете, по сградите и на покривите. Но…те не са обикновени котки и градът не е като останалите, където да се разхождат свободно. “Котешкото население” всъщност е под формата на скулптури, създадени и поставени от местни хора.

Откъде идва традицията?

Според някои изследователи името на града Кучинг идва от малайската дума “куцинг”, която означава котка.

Никой не е напълно убеден кога и по каква причина е започнала цялата мания по котките в града. Днес, обаче, това е символ на Кучинг и котешки мотиви могат да се видят навсякъде и във всяко нещо.

Дори колежът града носи котешко име I-CATS – International College of Advanced Technology Sarawak. Местната радиостанция пък се нарича… Cats FM.

А какво мислите, че има в музея? Точно така! Котешкият музей съдържа над 4 000 артефакта, включително картини и паметници, свързани с котки. В изложбените зали могат да бъдат видени мумифицирана котка от древен Египет, галерия от реклами, свързани с котката, както и петте вида диви котки, открити на остров Борнео.

Обяснения за обсебването на града от котките може да се търси в история от 50-те години. Тогава хората умирали масово от малария.

Властите решили да използват изключително спорния и вече забранен инсектицид DDT, който макар и да им помогнал в борбата с комарите, носещи малария, бил отговорен и за смъртта на голям брой котки на острова. Последицата от това била повече от фатална – огромна популацията на плъховете, а с тях се завърнала и друга още по-страшна болест – чумата.

За да разреши опасния проблем с чумата, Кралската военновъздушна армия на Обединеното кралство изпраща над 14 000 котки в селските малайзийски райони на остров Борнео в мисия, наречена “Операция котешка капка”. Не се знае колко достоверна е тази история, но тя е разказана толкова много пъти, че дори изиграла важна роля при забраняването на препарата DDT от американския Сенат през 1972 г.

Как точно започва тази котешка мания никой не може да каже със сигурност. Важното е, че днес градът е изключително интересен и привлича хиляди туристи. А на мъркащите животинки е отредено специално място и изключителна почит.

Използвани материали: palatka.bg

За приключенията ни в Малайзия можете да гледате във видеата от Куала Лумпур

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ по света и се абонирайте за канала ни в YouTube

Може също да прочетете

Остави коментар