Куала Лумпур – още една мечтана дестинация

от Адриана

Сбъднах още една мечтана моя дестинация – Куала Лумпур и Малайзия. Посреща ни с дъжд, но времето е много топло и се надявам утре да е по-добре. И това да означава, че ще ни върви по вода.

Като го погледнете, не можете да си помислите, че този град е многократно разрушаван и издиган от нулата през вековете. А днес е един от най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия. (Друг невероятен град, който препоръчвам да посетите е Сингапур. Вижте видео тук)

Хотелът, който избрахме е в центъра, точно срещу кулите близнаци. Много странно посрещане – няма рецепция, а трябва да звъннем по телефона. Но защо е така, ще ви разкажа във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Стаята ни е цял апартамент със стъклени стени, а изгледът – към небостъргачи.

Несъмнено най-голямата забележителност на Куала Лумпур са кулите близнаци – Петронас. Те са символ на града и голяма гордост. И не случайно. До 2004 г. това са най-високите сгради в света. Двете кули са свързани с мост по средата. Оприличават ги на двама души, които са се хванали за ръце и никога не се пускат. Отличават се не толкова с височината си, колкото със сложната си конструкция. Площта на сградата се равнява на 48 футболни игрища. Тук се помещават голям търговски център, офиси, конферентни зали и Художествена галерия.

Понеже току-що пристигнахме и сме умрели от глад си, си взехме от близкия супермаркет полуфабрикати. Интересното при тях е, че можете да ги стоплите и в движение, без да разполагате с никакви уреди. В пакета има възглавничка за нагряване, върху която просто се сипва вода. Става доста горещо, нещо като готвене на водна баня. Внимавайте, че някой ястия са доста люти.

Попаднах и на още нещо интересно. Тук няма апартамент, номер на улица, етаж, който да завършва на 4. Казва се тетрафобия – имат страх от цифрата 4. След апартамент 03 следва 03А. Веднага следва 05. Каква е причината – вижте във видеото.

Модерното строителство в Куала Лумпур започва след Втората световна война и особено след обявяването на независимостта на Малайзия. 

Въпреки забързания и модерен град, има доста места, където можете да поемете глътка въздух и да се насладите на зеленина и природа. Точно в  сърцето на града, зад кулите Петронас, се намира един прекрасен парк, където можете да се отделите малко от шумния град. Има изкуствени езера, водопади и вечер в 8, 9 и 10 часа има шоу на пеещите фонтани. Една истинска феерия от цветове.

Връщаме се в лудницата, за да отидем до следващата топ забележителност.  Между небостъргачите наднича една по-различна постройка…Телевизионната кула. Можете да се качите почти до върха й, откъдето има 360 градусова панорама към града. Дори е по-високо от моста между кулите Петронас. Кулата Менара е висока 421 м и се нарежда сред най-високите в света. Наричат я още „Градината на светлината“ заради уникалното осветление вечер. Има стъклена клетка, където можете да си направите уникални снимки, буквално надвиснали над града.

Още полезна информация, защо препоръчват в града да се носят маски и какво облекло да предвидите за тук, гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете

Остави коментар