Откъде идва 8-ми март и защо празнуваме?

История и любопитни факти

от Адриана

Месец Март е изпълнен с празници и не случайно го наричаме Женски месец. Това идва от фолклора ни и вярването, че Баба Марта е непостоянна, като жените – ту сърдита и праща сняг, ту усмихната и грее пролетно слънце. Но днес да обърнем внимание на Деня на жената. Откъде идва този празник и защо?

Счита се, че този ден се отбелязва главно в страните от Източна Европа и Русия. Не случайно някои от противничките на празника го определят като политически и затова го игнорират. Но истината е съвсем друга. Той не идва от Русия или СССР, а от САЩ.

Денят на жената започва да се отбелязва още в началото на ХХ век, като символ на борбата за равноправие между жените и мъжете. Езотериците откриват символична връзка между войнствените действия на жените и това, че те се случват точно през месец март, който е първият в древноримския календар, и е кръстен на бога на войната Марс.

8 март, ден на жената, woman's dayПървите демонстрации, целящи да защитят правата на жените, се случват в края на февруари 1908 г. в САЩ, под ръководството на движението на суфражетките, по-късно прераснало в движение на феминистките. 15 000 жени-работнички излизат по улиците на Ню Йорк. Те се борят за предоставяне на избирателни права на жените, както и против дискриминацията на представителките на нежния пол в политическия и икономическия живот на страната. Искат по-добри условия на труд и по-кратък работен ден. Стачките на шивачките в Америка не са еднократно действие. Те продължават повече от година и така на 28 февруари 1909 г. в Америка за първи път е отбелязан Национален ден на жената, обявен от действащата Социалистическа партия в страната.

Движението на суфражистките по това време действа най-вече на териториите на Великобритания и САЩ. В резултат на мирните, но мащабни протести на американските работнички, социалистическата партия определя последната неделя на февруари ежегодно да стане Ден за защита правата на жените.

На следващата година (1910) в Копенхаген се провежда Международна конференция, в която участват 100 жени от 17 държави. Тази среща се смята и начало на същинското феминистко движение, което се разпростира и много други държави. По предложение на Клара Цеткин е определен ежегоден „специален ден на жената“. В различните страни се чества в края на февруари, началото на март. В шествията в Германия, Дания, Швейцария и Австрия се включват над 1 млн. души – мъже и жени. През 1913 г празникът започва да се отбелязва и в Русия и Франция. От 1914 г. насам всички започват да честват Деня на жената на 8 март.

В България се отбелязва освен като Ден на жената и като Ден на майката. Това важи и за страни като Румъния, Лаос, Афганистан, Виетнам и др. Този ден започва да се празнува след преврата на 9 септември 1944 г. с идването на власт на Българската комунистическа партия. С времето 8 март скъсва връзките с комунистическото си минало и се превръща в истински празник за обичани дами, майки, баби, сестри и т.н.

В над 25 страни по света Международният ден на жената е обявен за официален празник и е неработен ден. В Китай не са чак толкова щедри – на жените на 8 март се полага половин свободен ден. Но и това е нещо. В България на 8 март се работи.

И нещо любопитно. Всички знаят кога е Денят на жената, но малко са тези, които са наясно, че има и Ден на мъжа – 19 ноември. Той рядко се празнува и определено не е така популярен като Женския празник. Отбелязва се от 1990 г. насам, но не е приет като официален празник от ООН.

Въпреки че има спорове дали жената трябва да има празник или трябва да се уважава всеки ден, 8-ми март се отбелязва с приповдигнато настроение. А мъжете се стараят да зарадват своята половинка, майка или любима жена.

Весел празник, скъпи дами!

от екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Пътувайте с нас по света и се абонирайте за канала ни в YouTube

източник: kritichno.bg и spisanie8.bg

Може също да прочетете

Остави коментар