Заложници на слънцето или как се живее под земята

от Адриана

В южната част на Австралия, в средата на пустинята Виктория, се намира миньорският град Кубър Педи. Наричат го „Столицата на Опала“, защото в района се добиват 70% от скъпоценния камък в света.  

В този район обаче, температура от 50 градуса е нормална. Както и честите пясъчни бури. Затова обитателите му, които са 3500 души, живеят в жилища, изкопани в земята. Но не си мислете, че им е лошо. Под земята има всичко необходимо за нормален живот. Без да си показват носа навън, те ходят на пазар, плуват в басейн, посещават църквата и дори гробище. 

А домовете са, като нашите – хол, кухня, баня…само, че е между 2 и 6 метра под земята и няма прозорци. В подземното жилище оптималната температура се поддържа от само себе си – целогодишно около 22 градуса. 

Кубър Педи е създаден в началото на 20-ти век от европейски заселници, дошли в района с надеждата да забогатеят. Добивът на опал е започнал тук през 1915 г., а хората се сблъскват с проблема как да живеят в това ужасно горещо място. Но решението се поява пред очите им – да използват изкопаните мини.

В момента копаенето на мини на територията на града е забранено, затова много жители са се преместили в традиционни къщи с всички удобства. И пазят климатиците си от повреди като зеницата на очите си. Но има мнозина, които остават верни на традицията. Техните „землянки“ са доста удобни – имат ток, вода, канализация.

В Кубър Педи се срещат два вида оформление на подземните апартаменти: естествено и модерно. При естественото, целият завършек се ограничава до факта, че стените и таванът са покрити със специален разтвор, така че да не се ронят.
А ако собствениците изберат модерния вариант, тогава след оформянето на стаята, тя се обшива със суха мазилка. Изглежда почти като обикновен апартамент, но само без прозорци.
Декорацията на някои къщи е доста богата – продажбата на опали носи добри пари.
През годините местните жители са изградили цял подземен град. В допълнение към жилищната част, разклоняващите се коридори водят до галерия от магазини, ресторант, бар, басейн, църква, гробище …

източник: izumitelno.com и lifestyle.bg

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ по света и се абонирайте за канала ни в YouTube

Може също да прочетете

Остави коментар