Петнисто езеро в Канада лекува?

от Адриана

Петнисто езеро? Звучи странно, но това е уникален природен феномен, който може да се види само през определено време от годината. 

Недалеч от канадския град Осойос на границата със САЩ се намира удивителното езеро Клилук.  То поразява не само с външния си вид, но и с тайнствените си способности. 

През зимата и пролетта Клилук изглежда като обикновено езеро. Но дойде ли лятото – всичко се променя. От топлото време водата започва да се изпарява, а на повърхността се появяват причудливи петна в различни форми и цвят. Оградени са от твърди пръстени. 
Най-удивителното е, че се образуват 365 цветни петна, което е равно на броя на дните в годината. А за водата пък казват, че е лечебна и всяко езеро лекува различно заболяване. Във водата на езерото се наблюдава висока концентрация на минерални вещества. Налични са манганови, калциеви и натриеви отлагания. Освен тях се среща и известно количество сребро и титан. Именно всички тези химични вещества определят цветовете на петната – бели, бледо жълти, зелени или сини. Според учените минералните вещества в Петнистото езеро крият лековити свойства с мощен терапевтичен ефект. Къпането и пиенето на вода е абсолютно забранено. По същата причина в Клилук не живее риба, но могат да бъдат открити няколко вида микроорганизми.

Легендите за Клилук

Като за всяко чудато природно кътче и за Петнистото езеро се носят легенди, възпяващи историята му. Според индианците от племето оканаган, обитаващо канадската провинция Британска Колумбия, уникалният водоем има статут на свято място. Именно те дали на езерото наименованието Клилук преди много векове.
Според легендата, благодарение на езерото, била прекратена войната между индианските племена. По време на ключови сражения враждуващите страни трябвало да преминат през Клилук. Когато почти били прекосили на отсрещния бряг, воините с почуда забелязали раните си, измити от водата, започнали бързо да заздравяват. Индианците видели в това знак от всевишните сили и решили да се помирят.
Доста по-късно Клилук и принадлежащи му територии станали собственост на сержант Ърнест Смит
През 1979 година той поискал да построи спа курорт край езерото. Но индианците били решени да се противопоставят на идеята и в продължение на 20 години водили преговори за откупуване на свещеното езеро. В крайна сметка сделката била сключена през 2001 година. Клилук и още 22 хектара земя били върнати на идианците за $720 000.
Днес Петнистото езеро е в списъка на екологичното и културно наследство на Канада. То може да бъде видяно само от специално пригодена площадка, разположена на достатъчно безопасно разстояние. Територията около езерото е оградена с ограда, а индианците зорко охраняват своята светиня. За да се доближите до Клилук, трябва да получите позволение от вожда на племето. А това се случва изключително рядко.

Източник: palatka.bg

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ по света и се абонирайте за канала ни в YouTube

 

Може също да прочетете

Остави коментар