Най-сладката слънчева ферма в света

от Адриана
снимка inhabitat.com

Китай е най-големият производител на слънчева енергия в света. И този път привличат вниманието с оригиналните си идеи, като създават най-сладката слънчева ферма в света. Това е електроцентралата Panda, разположена на 250 акра във формата на панда, и ще има обща инсталирана мощност от 100 MW. 

За по-тъмните части, като ушите и ръцете се използват по-тъмен монокристален силиций, а за коремчето по-светли тънкослойни клетки. 

Новата слънчева електроцентрала в Датонг ще замени изгарянето на 1 милион тона въглища през следващите 25 години, тъй като Китай демонстрира способността си да прави бързи подобрения в енергийната си система.

Планирани са 100-те слънчеви централи с форма на панда, изградени в Китай и Азия през следващите години. Това е част от програмата Panda 100 в районите на „Един пояс, един път“, които са част от стратегията за икономическо развитие на китайския президент Си Дзинпин, известна още като Морския път на коприната на 21-ви век. Тъй като стратегията е насочена към сътрудничество между евразийските страни, някои от заводите за панди могат да бъдат построени извън Китай. Инициативата е подкрепена от инвестиции в инфраструктура за трилиони долари, които Китай възнамерява да изгради по историческия път на коприната, който свързва Азия с Европа. Очаква се Китай да харчи 150 милиарда долара годишно за 68-те страни, които са се съгласили с инициативата.

В допълнение към осигуряването на чиста електроенергия, слънчевите станции Panda са част от усилията за насърчаване на устойчивото развитие сред младите хора в Китай. Център за младежка дейност в електроцентралата Panda, насочен към учениците, ще опише подробно ползите от слънчевата енергия.

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ по света и се абонирайте за канала ни в YouTube

източник: www.forbes.com, inhabitat.com

Може също да прочетете

Остави коментар