Осмото чудо на света – Дубай

от turist

Дали има място, където хората са усмихнати, няма престъпност, всичко наоколо е лукс, а цените са изключително ниски? Може би ви се струва невъзможно, но има такова място. Дубай! Пристигаме тук и попадаме в приказка на Шехерезада, която се превръща в реалност. Невижданият разкош съчетава два свята, две цивилизации – азиатската, съхранила древните традиции и е запазила хората толкова истински, топли и искрени, и европейската – донесла на страната съвременните технологии, иновационни и нестандартни проекти.

Исторически музей в Дубай

Обединените арабски емирства са разположени в Югозападна Азия, на бреговете на Персийския и Оманския залив. Включват 7 емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шаржа.

Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. През последните десетилетия на 20 век икономиката му е все по-слабо зависима от добива и преработката на нефт, като сериозна значение вече имат туризмът и финансовите услуги. Към началото на 21 век Дубай привлича широко внимание с изключително амбициозни строителни проекти и с организирането на няколко мащабни спортни прояви.

Официалният език тук е арабски, но перфектно говорят английски и руски. Законодателството в страната е изключително строго. Местното време е два часа напред през зимата, спрямо България, а лятото само един час, тъй като емиратите нямат преход от зимно към лятно часово време. Неработен ден е петък, когато хората се събират с близките си и отиват на молитва.

Дубай предлага един различен свят – по-луксозен, отколкото предполагате, по-контрастен, отколкото си мислите и значително по-впечатляващ от очакването ви.

Историческияj музей трябва да го разгледате. Той не е типичният скучен музей, приличащ на изложбена зала с антики. Връщаме се години назад. Там, където е блясъкът и луксът на Дубай още не са съществували. Влизаме в стара типична къща, в която буквално до преди няколко години са живяли хора. В една от залите на видеостена се показват традиционни танци и обичаи. Виждаме как за няколко десетилетия този град от пустиня се е превърнал в една от най-желаните туристически дестинации, предлагащ невиждани лукс, удобства и обслужване. Място, където парите нямат значение. Град, където се осъществяват най-екстравагантните проекти в света, превръщайки го в Осмото чудо на света.

От създаването на Дубай до сега управлява една фамилия – Мактум. Управниците са много уважавани и можете да видите портретите им на всякъде.

Плажовете на Дубай са сякаш излязли от картичка. Най-подходящото време да дойдете тук е зимата, когато температурите стигат до към 30 градуса. Най-студено е януари – 25 градуса, най-горещо август, когато термометрите скачат до 45. Дъждовните дни в годината са около десет, предимно началото на годината. Дори и да завали, то просто напръсква и спира след няколко минути. Плажната ивица е огромна. Пясъкът е бял и много фин. Водата – прозрачно синя.

Дубай е известен и с невероятните хотели, съчетаващи традиционен арабски стил с изключително модерни, дори невиждани технологии. Обслужването тук е едно от най-добрите в света. Сред най-популярните места за почивка е т.нар. хотел „Малката Венеция“. Той е копие на персийски дворци, а до стаята си стигате с гондола. Не можем да пропуснем и един от символите на Дубай – седем звездният хотел „Бурж ал Араб“. Уникалната сграда е построена върху изкуствен остров, отдалечен на 280 м от брега. В „Бурдж ал Араб“ няма стандартни стаи. Специално за него е въведена и нова категория 7 звезди, въпреки че най-скъпите и луксозни хотели в света имат само 5.

В Дубай има и няколко изкуствени острова. Това са трите палми Дейра, Джебел Али и Джумейра. Дейра е най-големият не само в Дубай, а и в света изкуствен остров. Стволът на палмата е застроена с три реда успоредни хотели. На листата ще бъдат построени над 800 частни вили, хотели, ресторанти, развлекателни и спортни съоръжения. Трите палми са с различна архитектура, конструирани от холандци. Най-голямата е с 8 км диаметър, а останали са с по 5.

Стигайки края на палмата, влизаме в тунел, който минава под морето. От другата страна ни посрещат прозрачно сините вълни на морето, прекрасна крайбрежна алея за разходки и още един луксозен хотел. Атлантис е копие на хотела на Бахамите, но този май е много по-известен. Във фоайето ни посреща конструкция от разноцветно стъкло, опираща в златен таван. От стените излизат огромни миди, събиращи течаща на леки струи вода. През прозореца се открива страхотна гледка към градината и частния плаж на хотела. Стилът е подбран така, че сякаш се намираме на дъното на морето, в някой морски замък на Нептун. Слизаме един етаж по-надолу и наистина се озоваваме в морето. Наоколо плуват риби, тече вода, а светлината е приглушена. Тук е тронът на Нептун, на който можем да се почувстваме наистина като владетели на океана.

ДубайНаричат Дубай търговски рай. До скоро тук нямаше дори данъци. В Дубай цените на едни и същи стоки са значително по-ниски от други страни. Има огромни намаления, стигащи до 70%. Не забравяйте и момента с пазаренето. Традиционно е в арабските страни да се пазарите, когато купувате нещо. Това не само прави удоволствие на продавача, а и значително смъква първоначалната цена и ви пести пари. Можете да смъкнете цената над 50%. Изключение правят моловете, където цените са фиксирани, но не винаги. Голямата изненада за нас, докато се разхождахме из лабиринта от скъпи магазини, е когато съзряхме витрината на ледена пързалка. Истинска ски писта с влек, дълга близо 1 км, 1400 метра висока. Температурата зад стъклената преграда е -7 градуса. Имате възможност до обяд да сте на плаж, а след обяд да дойдете да карате ски, когато навън е 30 градуса. Ако не обичате този спорт, можете да погушкате истински пингвини.

Повече за Дубай във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Абонирайте се за канала ни в YouTube


СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ДУБАЙ

От върха на Дубай – Бурдж Халифа 

Градината на чудесата в Дубай 

На сафари в пустинята на Дубай 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете