Да се разходим до Солун… (видео)

от turist

Един от най-посещаваните и привлекателни за туристите места в Гърция е красивият Солун. Той e вторият по големина град в Гърция, след столицата Атина. Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО и предлага много места за разходка, исторически забележителности и смайващи гледки. Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула, разположена на крайбрежната улица. Други по-известни са църквата „Свети Димитър“, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата „Свети Георги“. Градът е добре устроен, с големи площади, като „Света София“ и „Аристотел“, широки булеварди и уютни градски градини с много зеленина и цветя. Магазините в града също има какво интересно да предложат на жадните за шопинг посетители.

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. Името може да се преведе като победа на тесалийците.

Градът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнското братство и църква. Поради недоволството на местните еврейски водачи той напуска града и се отправя на запад, в град Верия.

В 1988 година раннохристиянските и византийски паметници в Солун са включени в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Градът е център и на Солунската епархия на Гръцката православна църква. Тук се намира катедралата „Непорочно зачатие Богородично“, която е седалище на католическия Солунски апостолически викариат.

Може също да прочетете