В кратера на вулкана Везувий (видео)

от turist

Вулканите са, колкото страховити, толкова и будещи любопитство и интерес. Да влезеш в кратера на вулкана Везувий пък си е доста примамливо предизвикателство. Започваме да катерим стръмните склонове на вулкана. Той се извисява на височина 1 281 m над морското ниво, близо до Неаполитанския залив. Една легенда за вулкана разказва, че някога живял много красив и богат момък, който се влюбил в една девойка. Но тя била от бедно семейство и нейните родители не били съгласни да му я дадат за жена. Откарали момичето навътре в морето. Момъкът толкова се разгневил, че от яд започнал да бълва дим. Така се превърнал във вулкан, а красавицата в остров Капри. Не знам дали е легенда, но от далеч Везувий наистина има формата на мъжки профил, а Капри на полегнала девойка. Дори и сега, той още не може да се примири с отнетата му любов и от време на време избълва.

Везувий е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Изригвал периодично в продължение на повече от 12 000 години. Днес над кратера се издигат тънки ленти дим, а по склоновете му има пукнатини, през които прониква горещина, достатъчна да се запали лист хартия. Почвата наоколо е много плодородна. В подножието на Везувий има много овощни градини и лозя. Наоколо е много пъстро, красиви гледки и редки растителни видове. По пътя има много магазинчета за сувенири или пресни плодове. Всичко изглежда спокойно, приятно и сякаш забравяме, че се движим по склоновете на вулкан. Но всъщност този вулкан е един от най-опасните, защото първо изпуска газ, който задушава всичко живо наоколо. Доста време след това тръгва лавата.кратера на вулкана Везувий

През XX в. са регистрирани шест големи изригвания на вулкана. Най-известното изригване на Везувий през 79г. е унищожило градовете Херкулан и Помпей. Вулканът изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето жители на Помпей били погребани под разрушените сгради и пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и било сравнително слабо. Въпреки това 45 души загинали, били опустошени няколко села, а базата на Съюзниците, разположена наблизо, понесла сериозни щети – повредени били 88 бомбардировача B-25 „Мичъл“.

Кратерът на Везувий е с дълбочина 217 m и обиколка 1 400 m. Диаметърът на основата му е повече от 3 km.

Днес в полите на вулкана живеят около 700 хиляди. Много малко видими знаци напомнят за опасността, Везувий не бълва лава подобно на Етна. Учените предупреждават, че Везувий би могъл да изригне по всяко време през идните от 20 до 200 години. Колкото по-дълго вулканът не е бил активен, толкова по -голяма е опасността. В наши дни Везувий е национален парк и природен резерват на Юнеско и едно наистина красиво място за разходка.

автор: Адриана Русенова

гледайте в Професия турист и се абонирайте за канала ни тук

Може също да прочетете