От върха на Дубай – Бурдж Халифа (видео)

от turist

Дубай е град на противоречията. Тук вековни традиции си съжителстват с най-новите технологии и най-ексцентричните проекти. Но може би точно това прави толкова интересен и различен Дубай. От арабския сук изведнъж се пренасяме на място, сякаш светлинни години напред. Качваме се на най-високата кула в света – Бурдж Халифа. Общата височина на сградата е 828 m. Строителството започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита само 6 години по-късно – на 4 януари 2010 година. Общата стойност на Бурдж Халифа е около 1,5 милиарда долара, а на целия комплекс, където се намира – 20 милиарда долара.

Първоначално тази кула се казва Бурдж Дубай. Завършването на проекта съвпада със Световната икономическа криза, започнала през 2007 година, както и с пренасищането на местния пазар на недвижими имоти. Тъй като емирството Дубай е затруднено в обслужването на дълговете си, то е принудено да търси помощ от съседното емирство Абу Даби. Като благодарност, по време на церемонията по откриването, кулата изненадващо е преименувана от Бурдж Дубай на Бурдж Халифа в чест на емира на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства шейх Халифа.

В Дубай всичко е необикновено, дори и асансьорите, с които се качваме за една минута до 124 етаж, на 452 метра височина, където е панорамната площадка на кулата. По нищо не разбираме, че се движим с огромна скорост – 18 метра в секунда. Единствено ушите ни пукат и етажите на таблото се отброяват като с хронометър.

Според проекта на долните 37 етаж има хотели. Между 45 и 124 етажи има луксозни апартаменти. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника. В сградата има 900 жилищни апартамента, които не са чак толкова скъпи. Няколко месеца след откриването на сградата, цените падат с 40% заради твърде голямото предлагане и намалялото търсене. Най-високият апартамент е на 109 етаж. На 158 етаж се намира и най-високата джамия в света.

Бурдж Халифа държи и още много световни рекорди: най-висока конструкция, строена някога, сграда с най-много етажи, най-висока асансьорна инсталация, най-бърз асансьор, най-висока външна наблюдателна площадка, най-висока структурна фасада от алуминий и стъкло, най-висок плувен басейн, намира се на 76 етаж и най-висок нощен клуб – на 144-тия етаж.

Наистина впечатляващо и едно от местата в Дубай, което трябва да се види. Тази емоция ми е трудно да ви я пресъздам. Просто трябва да го видите.

Автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете