Мистика и тайни в Камбоджа

от turist

Мистиката и тайните винаги са привличали хората. Непознатото е все така желано в стремежа си да го опознаем или поне да се докоснем до него. Да открием един нов свят. С тези мисли тръгнахме към Камбоджа. Една изключителна страна, все още непозната и загадъчна за нас. Покрита от легенди, стари истории, древна култура и много запазени до днес артефакти.

Сием Реап ни посреща с хубаво време и усмихнати лица, още от паспортен контрол. Хората са невероятни. Преживяли много в исторически план, загубили цели поколения близки, те не спират да се усмихват и да повтарят, че „всичко е добре“. Дори да не се влюбиш в страната, ще се влюбиш в тях.

Камбоджа се свързва най-вече с храмовия комплекс Ангкор Ват, близо до Сием Реап. Въпреки че това е най-малкото, което може да се види в тази приказна страна. Комплексът наистина е внушителен. Храмовете свидетелстват за една друга цивилизация, живяла по тези земи. Ангкор е бил столица на Кхмерската империя и може би един от най-големите градове в света. Изключително напреднал и развит за времето си. Империята е била една от водещите сили в Азия от 9 до 13 век. Какво точно се е случило с империята, не се знае. Сигурно е, че градът опустява около 15-ти век. Столицата на Камбоджа се премества в Пном Пен, а величественият Ангкор е погълнат от джунглата.

През 19 век френски пътешественици откриват останките от Ангкор Ват, но разчистването и проучването на града започва чак в началото на 20-век. Гражданската война в Камбоджа, започнала през 1970 г. и продължила почти 20 години, спира възстановяването на Ангкор.

Площта на Ангкор е огромна – около 200 кв.км. Запазени са около 100 дворци и храмове. Прораснали дървета, сякаш от небето, пълзят по стените и древните орнаменти. Тук е сниман и филмът „Лара Крофт: Томб Райдър“ с Анджелина Джоли. Именно тогава тя се влюбва в камбоджанче и го осиновява. Изобщо не е трудно да вземеш това решение, когато видиш искрените им усмивки, топлите очи и неуморният им стремеж да привлекат вниманието ти, дори и само, за да получат усмивка от теб.

Освен храмовият комплекс, любопитно е да се види и най-голямото сладководно езеро в Камбоджа и цяла Югоизточна Азия – Тонле Сап. Не точно самото езеро, колкото рибарското селище, което на практика „живее“ над водата. Площта на Тонле Сап е около 2 700 квадратни метра. Неговата дълбочина е изключително относителна, защото през дъждовния период, който започва през юни, тя достига до 10 метра, а през останалото време на годината варира около 1-2 метра. Площта на езерото в пълноводния му период достига невероятните 16 000 квадратни метра. Къщите на рибарското селище са построени на високи колове. Сега ни изглеждат нереално високи, но точно след няколко месеца водата ще стига до вратите на постройките, а всичко наоколо ще бъде под вода. Езерото е от огромно значение за развитието на икономиката на Камбоджа и в частност на град Сием Реал. Главната причина за неговото важно икономическо значение е, че всъщност Тонле Сап представлява един от най-големите рибарници в света. Около 1 милион души изкарват прехраната си в рибарската индустрия.

Не си мислете, че няма какво да правите и в самия град Сием Реап. Красив и подреден, той може да ви предложи превъзходни луксозни хотели, ресторанти с вкусна кухня, цяла улица с барове и дискотеки, каквито и в Европа няма. В Камбоджа се шият изключително много световноизвестни марки. Затова не се учудвайте, че на всеки ъгъл има outlet и цените са между 10 и 30 долара за артикули, които плащаме в пъти. В Камбоджа се добиват много диаманти и различни скъпоценни камъни. Затова си заслужава да си купите и бижута, като според джоба са от сребро и злато. Но цените и в двата варианта са изключително ниски.

Повече за Камбоджа ще ви разкажем в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

Автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете