Тайните на грънчарството в Кападокия разкрити пред ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ (видео)

от turist

Грънчарството в Кападокия датира от древни времена, защото от реката се добива качествена глина. Адриана посещава един от известните грънчарски центрове, за да научи тайната на това изкуство. Сега в областта има общо 70 ателиета, докато някога те са били над 300.

25223_1209946058143_6155106_nКерамичните изделия на Кападокия имат свои уникални характеристики и визия. Има предмети, които могат да се срещнат само тук. Глината се копае от близките хълмове. Технологията е стара колкото е стар светът. Тя не се е променила през последните 4000 години. Традицията се спазва стриктно и майсторството се предава от векове от едно поколение на друго. Самата подготовка на глината се пази в тайна.

Типична за региона е червената керамика. Формите и мотивите са от хетския период. Пред османски
я период започва производството и на бяла керамика. Всяко изделие се изработва ръчно по традиция на грънчарското колело. След като бъде оформено, изделието съхне 2-3 седмици. Ако не се деформира, се изпича в пещ на 850 градуса. Не може да има серийно производство, защото всичко се прави на ръка според вижданията на твореца.

25223_1209946618157_2465059_nИзделието, което изработи майсторът, специално за водещата на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се нарича шише

за сълзи. В този интересен предмет се събират сълзите на близките, когато някой почине, и се поставя в гроба. Датира от 4 век.

Моментът на изрисуване на керамиката е изключително интересен и крие още тайни. В грънчарското ателие са изложени и още много интересни предмети, пред които посетителите затаяват дъх и любопитстват как въобще може този шедьовър да бъде изработен от човешка ръка.

Още за тайните на керамиката в Кападокия ще научите от следното видео:

Може също да прочетете