Риби-лекари в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ (видео)

от turist

Може би сте чували, а може би не, за рибите – лекари, които лекуват псориазис. Звучи като приказно чудо, но е истина. Насред пуста местност в Турция, където и коли не се срещат с километри, екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ открива един оазис. Той е уникален за целия свят.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Адриана и Наталия в минералния басейн

Екипът на предаването получава  специално разрешение да заснеме това чудо на природата. Адриана успява и да влезе в лековитите води и да се срещне с малките й обитатели. Това е извор на минерална вода, а в нея живеят риби, които лекуват кожни болести.

Когато влезете в басейна рибите веднага ви заобикалят. Първо идват т.нар. лекари – риби, които преглеждат. Когато открият проблема викат другите. Те започват да ядат болното място и да го почистват. Тук живеят два вида рибки, сиво-черни са на цвят. Помагат и за ревматизъм.

Това е единственото подобно място в света и единственият вид риба, която живее в минерална вода с температура 37 градуса. Адриана и Наталия се потопиха в самия извор. Тук водата непрекъснато се сменя, затова няма опасност да се разнесе зараза. Извира 40 литра/секунда.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рибките-лекари лекуват кожни болести

„Ако болен човек дойде тук и проведе нужното лечение, псориазис не се появява поне 15 години”, обясняват от санаториума. Процедурите се провеждат по специален режим и под лекарски надзор.

 

Рибките растат до 11 см. Най-малките живеят в извора. Когато пораснат отплават в реката, където също се лекуват хора. Рибите са свещени и не се ядат, наричат ги „Гараруфа” и „сиридин”. Те не се страхуват от човека, а гледат на него като на храна. Рибките хранят с раните и в процеса на лечение все по-малко започват да кълват.

Според изследванията тази вода, която извира, е престояла 25 години под земята и е имала допир с минералите под нея. Водата лекува включително и рак на кожата.

Опитали са се да развъдят рибите по света, но неуспешно. Бързо умират и не лекуват. Тук значение има и самата вода, която е лековите, както и слънцето.  Правено е опит да се носят на туристическо изложение, но на втория ден умират, без тази подмяна на водата.

Сезонът продължава от май до края на септември, но дори и през зимата водата е топла.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Рибките-лекари в Турция

Санаториумът работи като балнеолечителен център работи повече от 10 години, а рибите се използват от 100 години.

Този комплекс е член на асоциация на минералните бани. Разработват козметичен крем на базата на минералната вода. Произвеждат и спрей, който също лекува кожни болести. Работят и с много лекари, специалисти по кожни болести в Истанбул в Медицинския факултет.

Може също да прочетете