Тайната, скрита зад една от най-красивите забележителности

от turist

Годината е 2011 г. Amusing Planet публикува снимки на мистериозен зелен тунел от дървета, покриващи част от железопътни линии в Украйна, известен като „Тунела на любовта“. По това време малко хора знаят за съществуването му, като липсва абсолютно всякаква информация за това място, освен неясното му местоположение в близост до град Клеван. В последните няколко години обаче снимките на тунела стават все по-популярни в социалните медии и други уебсайтове, като на повърхността започва да излиза и допълнителна информация за него.

Наскоро журналистът и фотограф от RFE/RL Амос Чапъл посещава мястото и се връща с напълно автентична история. Тунелът на любовта се намира между Клеван и село Орзхив по жп линията Ковел-Ровно. Близо до Орзхив линията се разделя на две. Едната води до Клеван, а другата до тайна военна база от периода на Студената война, скрита в гората. Именно с цел да се скрие транспортирането на военна техника около линията са засадени дървета.

tunel1Военната база вероятно все още работи, тъй като Google maps показва голям брой военни превозни средства в нея. Дърветата край Тунела на любовта са постоянно и спретнато подрязвани, но не от военните, а от промишлените товарни влакове, използвани от фабриката за шперплат Odek, която се намира в село Орзхив. Брези от цяла Украйна пътуват до завода, където се превръщат в шперплатови плоскости. Завършеният продукт пък се поставя в големи контейнери и се качва на влаковете на жп възел Клеван. От там той потегля към пазари в Западна Европа.

Фабричните влакове минават през Тунела на любовта по няколко пъти на ден, в зависимост от това колко шперплат има за транспортиране. Той започва на няколко стотин метра от фабриката. Чапъл не споменава дължината му, но според Wikipedia той е дълъг три километра. Други източници посочват дължина от четири километра. Очевидно е, че тунелът е изключително популярен в Украйна. Тук често се правят сватбени фотосесии. Понякога туристите са проблем за операторите на влаковете и те трябва да внимават в района. Миналата година 38-годишна японка беше прегазена от влак, който счупи бедрото й, но тя е изолиран инцидент.

Тунелът не разполага с официална защита, нито пък с пазач, но преди няколко години фабриката отсече няколко дървета, за да се подпомогне преминаването на влаковете и причини огромно възмущение. От тогава нито едно дърво не е докоснато.

източник: profit.bg

Може също да прочетете