Ювелирните яйца на Фаберже

от turist

Те са 68 бижутерийни приказни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговия асистент за руските царе и частни колекционери в периода 1885 – 1917 г. Петдесет и четири от яйцата са направени за цар Александър III и Николай II, седем от яйцата са направени за московската фамилия Келч, а останалите няколко… от любов към идеята!
Петер Карл Фаберже, с истинско име Карл Густавович Фаберже – един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите яйца. Роден в семейството на бижутер (бащата, Густав Фаберже, е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование. Наследява работилницата на баща си през 1870 г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали.

От къде тръгва магичната история на ювелирните яйца на Фаберже?

Faberje4През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже — в което освен синовете на майстора, работят и много други талантливи дизайнери, едно декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна. Семейството му се влюбва на минутата в тях и скоро вече са поръчани яйца за всички Велики княгини и за престолонаследника.
Благодарение на мигновения успех, Фаберже получавал постоянни поръчки за императорския двор и изработил едно след друго 10 яйца-за цар Александър III, който всяка година, до смъртта му през 1894 г., подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна; и още 44 — в периода между 1895 и 1916 г. — за цар Николай II за подарък на майка му, по това време вдовстваща императрица и за съпругата му, Александра Фьодоровна. Като цяло, по императорска поръчка са направени 54 великденски яйца. Може да се предположи, че има и няколко яйца, които са били подарени и на други членове на императорското семейство.
Фаберже ги украсява със скъпоценни камъни и всяко от тях съдържа изненада – миниатюри, миникопия на царски яхти, дворци, влакове, паметници, фигурки на птици и много други. Яйцата се превръщат в символите на империята на дворянската фамилия Романови, отразяващи характерния за руския кралски двор разкош и фамозност. Всяко от тези яйца има уникална история!
Едно от най-прочутите яйца е това, което получава Княгиня Анастасия – зеленото малахитено яйце, което е и музикална кутия! То е в сюжетния център на филма „Принцеса Анастасия“ – подаръка, по който баба й я разпознава от стотиците претендентки… Знаете историята – след разстрела на руското императорското семейство от болшевиките, след като не са намерени останките на принцеса Анастасия, тръгват спекулациите, че тя се е спасила от разстрела и баба й/която се спасява в Париж/, я търси по цял свят… Дали я намира или не? Това е една от мистериите на новата ни история, но ето го музикалното яйце на Принцеса Анастасия, оцеляло до днес, без особено убедително обяснение как!
Днес, със сигурност са запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка. Има запазена фотография и на още едно. Други 5 са известни по описания. Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 г. Сред запазените до ден днешен има такова с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.
Революцията от 1917 г. слага край на славната кариера на Фаберже. Майсторът продава своите дялове от фирмата на сътрудниците си и напуска Русия. Умира в изгнание — тленните му останки са пренесени от Швейцария и погребани редом с тези на жена му в Кан.
Предполага се, че общата стойност на тези яйца е около 350 милиона долара. За съжаление осем от тях са изчезнали.

източник: inlife.bg

Може също да прочетете