Непознатата Македония (видео)

от turist

Македония, като туристическа дестинация, е позната сред българите предимно със Скопие, Охридското езеро и Билянините извори. Но екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ откри други любопитни места, които да посети в нашата съседка. Районът около Преспанското езеро е известен като Преспа, чийто център е град Ресен. В македонската част на брега на езерото се намират няколко курорта – Отешево, Крани, Претор, Асамати.

Любопитно за този край е един фестивал, организиран всяка година – ябълкоберът. Празненството постепенно прераства в традиция не само за града, а и за цяла Македония. Церемонията започва със символичното откъсване на първата ябълка от известни личности. Всяка година празникът се разраства и обхваща нови теми. На този ден заинтересованите могат да разгледат изложение на най-съвременните технологии, да получат списания и книги, свързани с отглеждането на ябълки.

След прибирането на ябълките, по земята остават някои наранени. Те се внасят в България и Сърбия за направата на сок. Оказа се, че основата на всички натурални сокове е ябълка.

Resen1Наблизо има рибарско селце. До него португалци започват строежа на внушителен комплекс. Той е от огромно значение не само за Ресен, а и за цяла Македония. От известно време насам се говори за нов вид туризъм, наричан елитен. Самото име подсказва, че могат да си го позволят само определени хора. Комплексът ще се състои от 6 звезден хотел, 52 резиденции и спа-центрове. Ще може да се зиползва за конкресен, зимен, както и ловен туризъм. Само за първата фаза, която вече е започнала, ще се вложат над 34 млн евро.

Малко да ви разкажем и за Преспанското езеро. То е второто по големина в Македония след Охридското, а чрез подземни канали те са свързани.  Разделя се на две – Голямо и Малко от естествен тесен насип. Най-добре се вижда от върха на планината Галичица. Голямото езерото си има и два острова – Голем град в Република Македония и Мал град в Албания.

В Малкото езеро се намира остров Свети Ахил, където са разположени останките от средновековния град Преспа, построен от българския цар Самуил през 10 век. В развалините на голямата базилика „Свети Ахил“ в 1969 година е открит и неговият гроб.

Интересно място за туристите е и музеят, който екипът на предаването разгледа и засне. Адриана беше впечатлена от галерията на съвременната керамика, работеща над 35 години и една от най-богатите в Македония. Любопитно е, че от 1 до 20 август всяка година тук идват керамични майстори от цял свят, работят 20 дни и произведенията си подаряват на галерията.

ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се разходи и до Охрид и легендарното езеро. Поради значението си за българската културна и духовна история Охрид е известен като Българският Йерусалим. За последен път старото име на Охрид – Лихнидос се споменава през 6 век пр.н.е., когато е разрушен от земетресение. От античния град е открит само храм на богинята Изида. През 7 век се появява и новото име на града Охрид. Градът впечатлява с накацалите къщички по склоновете, младите и усмихнати хора, изпълнили улиците, както и романтичната гледка към езерото.

Следващата спирка на екипът на предаването е Скопие – столицата и най-голям град на Македония.

Разходката е кратка из тесни криволичещи улички, които водят до старата чаршия на Скопие. Тук се виждат белези от различните култури, преминали по тези земи. Посещават и известен каменен мост построен през втората половина на 15 век по време на властването на султан Мехмед ІІ. Величествената крепост Калето се вижда отвсякъде. Мястото, където се издига крепостта е било заселено още към 7-6 хилядолетие преди нашата ера.

Адриана реши да се погрижи и за мъжката част на екипа, както и да препоръча на мъжете къде могат да срещнат най-красивите жени в Македония. Мястото е Битоля.

Всичко това и още можете да видите в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ

Може също да прочетете