Коралов атол Матайва спира дъха

от turist

Матайва е коралов атол, част от архипелага Туамоту, намиращ се във Френска Полинезия, на около 311 км северно от остров Таити. Островът с формата на пръстен е кацнал на ръба на частично потопен вулканичен конус, който е ерозирал и потънал под повърхността на морето. С течение на времето кораловите рифове са се установени около конуса на малка дълбочина, а калдерата се превръща в лагуна. Отличителна черта на Матайва е мрежата от хребети, които се появяват в бяло на сателитни и въздушни снимки. Те се формират от ерозирали коралови рифове, които са се превърнали в линейни скални структури, които са широки от 50 до 300 метра.
Тази мрежеста структура, наподобяваща пчелна пита, формира около седемдесет плитки басейна вMataiva1 лагуната със средна дълбочина от около 8 метра. Хребетите и различният цвят на водата в басейните придават на лагуната невероятно красив вид, когато е гледана отгоре.

Атолът Матайва е рядко населен. Всъщност единственото му село – Пахуа – прекосява тесен проток, който се свързва с океана посредством лагуна. Той е дълъг 110 метра, но е плитък и следователно през него не могат да минават плавателни съдове. Дигата, която свързва двете половини на селото, е най-дългият мост във Френска Полинезия. Голяма част от останалата територия на 10-километровия атол е покрита с гори.

В района има още и редица от тесни проходи (известен като Tuamotuan as hoa’a) по протежение на южната и централна част на рифа. Тези канали дават името на атола. Матайва означава „девет очи“ – алюзия за нейните девет канала.
Mataiva2Има и няколко малки островчета, разположени в лагуната, които служат като места за гнездене на редки морски птици.
Матайва съдържа богати фосфатни залежи, но местното население и екоактивистите успяват успешно да държат далеч миньорите от областта – или поне засега. Експлоатацията на фосфат от подобни депозити на Науру, остров в Микронезия, го оставиха необитаем и в руини. Жителите на Матайва не искат да ги постигне същата съдба. Вместо това икономиката в района се базира на отглеждането на кокос и ванилия, както и на туризма и риболова.

Снимки: amusingplanet.com
Източник: profit.bg

Може също да прочетете