ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ засне IX Фестивал на кукерските и маскарадните игри Симитли’ 2012

от turist

На 14 януари 2012 г. се проведе IX Фестивал на кукерските и маскарадните игри Симитли’ 2012. Тази година той бе озаглавен „Земята на кукерите“ и се проведе на площад „Септември“ в град Симитли. По покана на кмета на града Апостол Апостолов, екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ отрази събитието, което наблюдаваше с интерес. В него взеха участие около 3000 кукери, бабугери, чауши и старци от цяла България и съседна Македония на възраст между 1 и 90 годишна възраст. Те бяха разделени в 21 групи, състезаващи се помежду си като представяха своите кукерски и маскарадни костюми, хореография и традиционни български обичаи, сред които зарязването на лозата, Бъдни вечер, сурвакането и други. Целта на кукерските игри е чрез специални магически танци със страшните маски да уплашат и прогонят завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата година.
Силен интерес предизвика кукерската група от Карлово, която показа по-нетрадиционни костюми, обагрени в ярки цветове. Съставът се дели на две групи: белогащи и баджаци. Белогащите са облечени изцяло в бели дрехи, а на кръста си препасват с пояс с прикачени към него бронзови звънци и разноцветни пискюли. Белогащите са символ на добротата и радостта. Баджаците са облечени с черни сукмани и панталони, направени от козината на коза. На кръста препасват пояс с прикачени на него пет големи медни хлопки. Те са олицетворение на злите сили в природата.
Интересна беше и групата на македонците от град Берово, която показа кукерските традиции зад граница. Те участват за втора поредна година на фестивала в град Симитли. Техните костюми бяха изработени предимно от овчи кожи и бяха по-различни като модел от българските. Пред екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ македонците споделиха, че тези кукерски костюми се продават на цени от 2800 лв и достигат до 7 000 лв. Теглото варира от 40-50 кг. до над 120 кг.
След дълго оспорвано състезание журито прецени, че най-добрите на фестивала тази година са кукерските групи от селата Брежани и Крупник. Наградата за най-сполучлива интерпретация на съвременен проблем се присъди на групата от кв. Ораново – „Симитличани в повече“, които имитираха героите от нашумелия български сериал „Столичани в повече“. Фолклористи, хореографи и журналисти бяха единодушни в мнението си, че най-добра хореография на фестивала направи сборната група на град Симитли.

Може също да прочетете