ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ от Анталия (1 част)

от turist

Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се разходи до един от най-красивите и предпочитани турски курорти – Анталия. Градът е построен 2 век пр. Хр. от бергамско царство. Сегашното му население е 1 млн. и 200 хил население, без туристите. Морският сезон започва от втората седмица на април до края на октомври.

Още с пристигането впечатление ни направи, че сградите се строят много близо една до друга. Разказаха ни, че това не е случайно. Най-хубавите и скъпи апартаменти са тези, които не са огрени от слънцето. Затова се опитват да направят сянка.

По време на престоя ни  в Анталия посетихме красивите водопади Дюден и Карпуз калдаръ, древния град Мира, църквата „Свети Никола“, която е построена още 8 век върху стара основа. Пред нея желаещите могат да си закупят и икони.

Забележително място е Потъналият град, в който на времето са живели ликийци. Все още не са правени археологически разкопки, защото турците нямат съоръжения, в които да държат намерените неща. Някои предмети трябва да се съхраняват в специални съдове под налягане, в противен случай ще се разпаднат. Долу има много скъпи и ценни предмети. Повечето от останалите неща са от византийско време или Османска империя.

В околностите на Анталия се намира и леговището на чудовището Химера. По време на езичеството там е имало храм на Хепохаисус – Бог на огъня, но след приемането на християнството става църква. По пътя трябваше да преминем и през Каменна река, една наистина невероятна гледка. Това всъщност е истинска река, и то доста пълноводна, но през лятото пресъхва.

По време на обяда опитахме местното питие „шарбет“. На места то се приготвя от ябълки, круши, сушени стафиди, на други от дребни круши с мед или захар. На вкус прилича на ликьор и е доста разпространена напитка.
Гледайте туристическото предаване ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ, за да станете част от многобройните приключения на екипа.

Може също да прочетете