Почивка на Птичия остров – Кушадасъ

от turist

Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ съчета полезното с приятното като посети няколко турски курорта. Началната спирка е известното място за почивки на много българи – Кушадасъ, наричан „Птичия остров“.

Тук слънцето грее през 300 дни от годината, затова са препоръчителни  леките и къси дрехи. Те са забранени само при посещение на джамии. Един незаменим аксесоар към облеколото е сламената шапка и непременно плажното мляко с висок фактор, защото много лесно се изгаря. В горещото време трябва да се пие много вода, но чешмяната не е много хубава. Като часово време в Турция е като при нас. Пари се обменят навсякъде, дори и в златарските магазини.

Кушадасъ е атрактивна туристическа дестинация, посещавана от хиляди души годишно. Буквално преведено името на града означава „Птичият остров“. Предполага се, че името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище в града.

След кратка обиколка на центъра на града и Птичия остров, Адриана и операторът Момчил се върнаха назад във времето, преди 3500 г, като се разходиха из древния град Ефес. В миналото е бил на самия бряг на морето, но с течение на годините се е отдалечил. Градът е строен върху едно от най-плодородните места на това място.

Адриана се разхожда по главната улица на древния град Ефес

Това е бил един от най-важните градове в Мала Азия, днес в Турция. Ефес е възникнал преди около 3500 г., но засега са проучени едва 10 на сто от останките на прочутия музей под открито небе. Бил е във владение на различни племена, в него са оставили част от своята култура варвари, гърци и римляни, докато в средновековието окончателно не попаднал в териториите на османците. Това е най-запазеният град, в който е живял Омир и е написал своята “Илиада”, тук са живели знаменити философи и лекари. Богинята Артемида, Дева Мария и Свети Йоан са емблематичните имена за Ефес.

На всеки вход на града има римска баня. Посетители на града не могат да влязат вътре, ако не са минали през банята. Така са се предпазвали от зарази.

Разходката на екипа на предаването започна от квартала на богатите, през парламента и продължи до лечебницата и булеварда на куретите. Това е била главната улица, ограждана от статуи на важни личности, допринели по някакъв начин за разцвета на града. Но броят им е бил ограничен, а важните личности много. Затова като мине известно време и някой почине, махали неговата статуя и слагали на друг забележителен човек. Обаче отнемало много време, за да издълбаят цяла статуя. Затова решили да сменят само главите. Бързо, лесно и хитро!

В Ефес са открити много мозайки, като такива образци има и в Магнаурската школа в Истанбул. Изработват се предимно от жени. Камъните се боядисват с естествени бои, затова са запазени и до днес почти непокътнати.

В това предаване ще видите и някогашните обществени тоалетни. Понеже са от камък и са студени, първо са сядали робите, за да загреят мястото на своите господари. По средата на помещението е имало красив фонтан, в който са слагали цветя, за да мирише приятно.

Чистачът на тоалетните взимал пари за своята работа. Синът му много се срамувал от него, но му се наложило веднъж да го замести. Поседял и видял, че до вечерта торбата се напълнила. Вечерта заявил фразата, която използваме и до днес, че пари не миришат!

Красивата сграда в края на главната улица е библиотеката. По проекта са работили 50 хил души. 8 години трае

красивата сграда на библиотеката в Ефес

реставрацията. Вътре е имало 200 хил свитъци, но всичко е унищожено. Това е третата по важност библиотека в античния свят, след Александрийската в Египет и Пергамонската. Дължината на сградата е 135 м.

Има слухове, че от нея до т.нар Дом на любовта – един от първите публично домове, има таен подземен тунел. Когато се срещнат в библиотеката мъжете се питали колко книги са прочели днес.

В древния град ще видите и първата реклама. И можете ли да предположите на какво е тя? Води моряците към Дома на любовта. Представлява стъпка и сърце с дупки. Показва посоката, а надупченото сърцето символизира, че в него има място за всеки.

Под улицата е имало канализация. Толкова е била голяма, че цели лодки са минавали от там. Така богаташите успяли да избягат на пристанището при бедствие.

Градът разполага с огромен анфитеатър, който побира 24 хил души. Строен е през 3 век. заедно с входа има 3 етажа. Щирината му е 158 м, а височината 38 м. През 4-ти век се е използвал и за гладиаторски боеве.

Важна забележителност в района е и къщата на Дева Мария. Домът бил в неизвестност чак до 1891 г., когато поредната археологическа експедиция се натъкнала съвсем случайно на неговите следи.

Всяка година на 15 август поклонници се събират в чест на празника на Девата.

Трите чучура са наречени за здраве, любов и щастие. От тук можете да пиете вода или да си изплакнете лицето.

На стената на желанията можете да напишете нещо, което искате да се сбъдне и да го закачите на стената. Адрина не пропусна да си пожелае нещо. Преди няколко години при огромен пожар изгарят хиляди хектари гори. Огъня стига до оградата на къщата. Хората не успели да го спрат, но точно тогава вятъра духва в обратна посока и това свещено място остава непокътнато.

Партньорите на предаването – туроператор „Ориент 99“, решиха да покажат на екипа и едно красиво място,

селцето Шериндже запазило автентичен дух и култура

което наистина ги очарова. Селцето Шериндже. То е основано 19 век от бегълци от Османската империя. Според легендата това са хора, дошли от Ефес.

Архитектурата в селото е запазена автентична от стари времена. Тук всичко е както някога – къщите, дюкянчетата, кръчмите. Дори хората са облечени в традиционни носии, както едно време. Шериндже е под закрила на Министерството на културата и туризма на Турция. Ако някои иска дори само да ремонтира нещо, трябва да иска разрешение. На върха на селцето в един ресторант Адриана и Момчил опитаха така вкусното гьозлеме. То е нещо като баница, но с много тънко разточени кори. Обикновено се приготвя със сирене и спанак, но може да се направи с картофи или кайма. Кората се разточва много тънко, слага се плънката и се запича на гореща пещ. Комбинирана с айрян е просто да си оближеш пръстите.

След като събират сили се отправят към храма на Артемида, едно от чудесата на Античния свят.

едно прекрасно място за забавления аквапарк Aqua Fantasy

Когато развалят храма, материалът се използва за строежа на други храмове, а колоните са изпратени в Истанбул и сега могат да се видят в Св. София.

Остана и време за забавления. Екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ използва времето си за релакс да се позабавлява в Аквапарка Aqua Fantasy, Адриана да обиколи магазините, а накрая да разгледат и едни от най-луксозните хотели в района.

Вечерите тук са много приятни. След вечеря туристите от предаването се разходиха по плажа. А по залез слънце стават прекрасни снимки. Казват, че в Кушадасъ могат да се наблюдават най-хубавите залези. Морето е спокойно, а вятъра леко гали косата.

Всичко това и още много интересни неща можете да видите в Професия турист:

 

Може също да прочетете