По нишката на любовта – Загреб и Любляна

от turist

С наближаването на Св. Валентин, Професия турист реши да проследи нишката на любовта и да заведе своите туристи до няколко красиви места, свързани с трогателни любовни истории.

Тази седмица Професия турист ще ви разходи до Загреб. Това е най-населения град в Хърватия, а всъщото време е изключително спокоен, изпълнен със зеленина, поддържа се чист и свеж.

Града се е сгушил в подножието на планина Медвеница, по двата бряга на р. Сава. Историята на града е изключително интересна и започва като приказка. Имало едно време…два средновековни града, враждуващи помежду си – Каптол и Градец. Единият строго спазвал всички правила, а другият е бил града на свободното мислене и се противопоставя на католицизма. Разделяла ги една малка рекичка, станала свидетел на кървави битки.

И като в приказките се появява една голяма любов. Един ден прашен офицер носи вести, когато вижда красиво момиче да налива вода от извора. Помолил я да му налее. Това е началото на тяхната голяма любов. Сега този извор е превърнат във фонтан и се намира в центъра на града.

Това е най-атрактивния град в Хърватия. Тук е и една от спирките на влака Ориент екстпрес.

Една от емблемите на Загреб е червеното сърце. Ще го видите навсякъде. То е символ на топлината и гостоприемството на местните. Възниква като курабийки, правени по Коледа. Сърцето много се харесва  и по-късно занаятчийте започват да го правят от дърво, плат, керамика  изрисува се по сувенирите. Червеното сърце на Загреб обикновено се подарява за Св. Валентин, Коледа или просто за спомен. Обикновено се подарява от мъж на жена, като се предпочитат тези с  малко огледало.

Адриана ще заведе зрителите първо до най-високото място на хълма Каптол, някогашния средновековен град. 1094 г. Това място е обявено за епархия и започва да се строи катедралата. 1880 има земетресение. Част от нея е разрушена. Тогава канят известен архитект Херман Буле, който прави реконструкция на старата в неоготически стил . Двете кули са 104 и 105 метра.  Архитектурата е уникална. Формите са издължени, изображенията по нея изкусно направени от талантлива ръка.

След това екипът преминава през търбуха на Загреб, откъдето аристократите са идвали тук, за да си купят пресни плодове и риба. Всичко, което можете да си купите от тук е местно произвоство, прясно и вкусно. Препоръчваме ви да опитате местното вино от капини.

Водещата ще покаже на туристите пред екрана улицата, където е била реката,  разделяла двата града. Тя пак върви, но отдолу в канал. Запазен е и Кървави мост, станал свидетел на тежки сражения. Сега е просто една улица и само името напомня за миналото.

Хърватия има и принос за развитието на световната мода. Тя е дала името на врътовръзката „сravate”,която идва от връзка ст военната униформа. Тя е била с червено и бяло. Тези шарки влизат и в знамето.  На французите им харесала връзката и започнали да я използват, като аксесоар в мъжкия костюм . Крават идва от Кроатия.

Така, лутайки се през тесни улички Адриана стига и на върха на втория град – Градец. Тук е съсредоточено цялото управление на  Държавата и града. Минаваме покрай парламента, за да стигнем до площад с красива църква. Свети Марк. На покрива й са двата герба на Хърватия и на Загреб. От дясната страна на църквата остава парламента, от лявата е Министерски съвет, а срещу нея на улица”Св.Кирил и Методи  е общината.

След обиколката на града екипът се прибира в хотела за картка почивка, за да събере сили за нощна разходка. Зрителите могат да се насладят и на красиви вечерни кадри на добре осветени исторически обекти.

На следващият ден екипът на предаването заминава за Словения, където е очарован от красотата на тази страна. Малко след границата Адриана възкликва удивена: „тук всичко прилича на пейзаж от картичка”. Така е, защото в Словения в култ е издигната природата и нейното опазване. Инфраструктурата е много добре развита. Словения е страна – джудже. Релефа е предимно планиниски, разполага с брегова линия от 48 км на Адриатическо море. Източните части на страната са равнинни. Валежите са значителни, затова тук винаги е зелено. Покрай могат да се видят свободно тичащи зайчета, стада коне и крави. Като от детска игра сякаш подредени малки къщички в алпийски стил. Това е нормална гледка за Словения. Туризма е изключително добре развит – морски, планински, балнеоложки. Годишно приема по 1,5 млн туристи. В страната има и много минерални извори, покрай които са построени хубави санаториум и балнеохотели. Освен с тях, Словения се свали в цял свят и с отглеждането на елитни състезателни коне.

Столицата на Словения – Любляна е малък град, разположен на двата бряга на р. Любляница. Той е свързан с красива любовна история. Намираме се на площада на любовта, в тази къща зад мен е живял богат индустриалец и както се разказва в приказките, с красива дъщеря.

Джулия била влюбена в поета Франк Прешер. Родителите й обаче не я дали на този беден несретник, въпреки споделената любов. Индустриалецът започва да обеднява и търси начин да омъжи дъщеря си за някой богат земевладелец, за да запази състоянието си. Така тя въпреки молбите към баща си, той е непреклонен и тя сгодена за мъж, доста по-възрастен от нея. Франк Прешер се прочува със своята поезия. Дори е негов и текста на националния химн на Словения. На площада на Любовта и днес могат да се видят двамата влюбени.

Запленени от романтиката на това място, екипът на предаването преминава по тройният мост. Това е едно уникално архитектурно творение. По средата минават автомобилите, а от двете страни пешеходци. Най-накрая стигат и до Драконовият мост. Всъщност той е посветен на Франц Йозеф, но си остава известен като Драконовия. Моста се охранява от 5 дракона. Строен е 1900-1901 годинаот арх. Юрич Занинович.

Там завършва и разходката на Професия турист. Следващата седмица можете да видите и продължението, когато Адриана и екипът на предаването, начело с оператора Жоро, се качат на крепостта над града и ще покажат на пътешествениците къде са живяли аристократите. След това пътуването ще продължи към едно от най-романтичните места в света!

Всичко това можете да видите на:

11 февруари (събота) от 13:30 ч

12 февруари (неделя) от 15:15ч,

13 февруари (понеделник) от 16:30ч

15 февруари (сряда) от 18:30ч

16 февруари (четвъртък) от 20:30 ч

по ТВ ББТ

Може също да прочетете