Магията Тринидад (видео)

от turist

Тринидад една магия. Този град е задължителна спирка на пътуването ви в Куба.

Въпреки че е малък град, тук лесно може да се загубите. Калдаръмените улички преливат една в друга. Разноцветни къщички, залепени една за друга, сякаш образуват стените на лабиринт, който ни води някъде, навътре към тази омагьосваща реалност. От време на време покрай нас подрънква отдавна забравена от света кола или странен вид триколка. Но всичко е така омайно, че все едно сънуваш.

Според много историци това е най-запазеният колониален град в Куба. Тринидад е основан през 1514 година от испанския конкистадор Диего Веласкес. През първите векове той се е развивал бавно и в края на 18 век е наброявал 1200 жители. Това е бил тежък период – ту е бил унищожаван от чести пожари, ту е бил подлаган на атаки на английски, френски или холандски пирати. Тринидад и до днес е запазил черти от колониалния облик на епохата.

За да си представим поне малко как са изглеждали къщите преди векове, посещаваме Паласио де Иснага. Това е старата фамилия, която е имала огромона плантация в долината на Захарните хълмове. Сега къщата е превърната в исторически музей.

В Тринидад преобладава арабският архитектурен стил и именно поради това улиците му се различават от другите кубински градове. Тук можете да видите над 70 исторически архитектурни сгради.

Спираме за малко в най-известното заведение, където се предлага специален коктейл. Той може да се опита само тук. Съставките и пропорциите се пазят в тайна. В малки чашки ни поднасят студено питие, от което разпознахме ром, лимон и мед. Освежаваща напитка за горещо лятно време.

Тринидад е под егидата на ЮНЕСКО, заедно с близката Долина на захарните мелници. В града все още цари атмосферата на отминалите колониални времена, което си личи в архитектурата, тесните павирани улички и църквата.

Може също да прочетете