Странни географски факти

от turist

Планетата Земя е изключително интересна и непрекъснато ни изненадва с многообразието си. Предлагаме ви няколко любопитни факти за Земята.

1. Срещали сме много странни имена по света. Най-дългото име на населено място в света е Llanfairpwllgwyngyll gogerychwyrndrob wllllantysiliogogogoch. То е и третото по дължина географско наименование. Селцето се намира в Уелс и удивлява с четирите букви l една до друга. Втората по дължина на наименованието географска дестинация е хълм в Нова Зеландия, чието име се състои от 85 букви, а именно “Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu”. То е маорска фраза, означаваща “място, където Tamatea, човекът с големи колена, който се плъзна, изкачи се и погълна планините, познат като гълтач на земите, свири на с флейтата си на своята любима”. Хълмът е на първо място, докато не го измества тайландска дестинация със 163 символа – “Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”.

2. Ето и най-краткото име. То е на градче, което се намира едновременно в Швеция и Норвегия и се нарича “A”. На скандинавските езици това е думата за “река” или “поток”. Пътните знаци в региона често биват открадвани заради тяхната колекционерска стойност.

3. Австралийският град Перт е най-изолираният град на Земята. Най-близкото населено място се намира на 320 километра през пустинята.

4. В света има три държави – анклав, тоест обградени отвсякъде от друга държава. Това са Лесото, обградена от ЮАР; най-малката държава в света – Ватикана, обградена от италианската столица Рим; и Сан Марино, обградена от Италия. Лесото е и единствената независима държава в света, която се разполага изцяло на надморска височина над 1000 метра – най-ниската й точка е на 1400 метра надморска височина, а над 80 % от страната са разположени на над 1800 метра.

5. Само две държави в света имат излаз на три океана – Съединените американски щати и Канада.

6. Най-големият град в света според площта в квадратни километри е Hulunbuir във вътрешната част на Монголия, който е с площ от 263,953 квадратни километра. Монголия пък е най-голямата държава, която няма излаз на море или океан.

7. Най-високата температура в света е измерена в Либия, оазиса Ал Азизи – почти 58 градуса. Същевременно през февруари 1979 година в пустинята Сахара за пръв път е регистриран…валеж на сняг. Най-ниската на Земята е измерена в станция Восток, в Антарктида – 89.2 градуса. Най-високата средна температура пък е регистрирана в западната част на Австралия, където през цялата година е средно 36 градуса.

8. Кралство Бутан има странна традиция – на Нова година всички негови поданици официално остаряват с една година.

9. Въпреки че Еверест е най-високият връх на Земята, то това изчисление е спрямо нивото на Световния океан – връх Чимборазо в Еквадор се счита за най-близо до Луната и най-отдалечен спрямо центъра на Земята. Що се отнася пък до вторият по височина в света – К2, понякога снеговалежите го правят за няколко седмици по-висок от Еверест. Ако се потопим в дълбините на океана, повечето хора знаят, че най-дълбокото място на Земята е Марианската падина, но малцина са наясно, че хавайският вулкан Мауна Кеа е най-високата планина на планетата, измерена от морското дъно.

10. Аляска е едновременно най-западният, най-северният и най-източният щат на Съединените американски щати, на територията на Северна Америка. Това е така, тъй като той е единственият щат, който навлиза в Източното полукълбо.

11. Срединният атлантически хребет,който преминава по дължина на Атлантическия океан – от север на юг, е най-дългата планинска верига на планетата. Основната й част е под водата, а общата й дължина е 40 хиляди километра. Исландия е само част от тази верига, като островът е един от върховете на хребетите. Над морското ниво най-дългата верига е с дължина “едва” 7 000 километра – това са Андите.

12. Цялата Англия, с нейните над 50 милиона население, е почти със същата площ като американския щат Луизиана. Ако съберете Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, заедно те биха били по-малки като площ от измамно големия щат Мичиган. Сравнена с Калифорния пък, Франция е с 1/3 по-голяма.

13. Ледниците съхраняват около 70-80% от сладката вода на Земята. Около 99% от тези ледници се намират в Арктика и Антарктида.

14. Най-дълбоката дупка, пробита от човек, се нарича Колски свръхдълбок сондажен кладенец. Тя е с дълбочина 12 261 метра и е в Русия. Направена е с изследователска цел и от нея учените научават доста интересни факти за устройството на Земята. В нея те откриват огромно натрупване на водород – толкова мощно, че водородът излизал на повърхността с калта.

15. През 1811 и 1812 година три големи земетресения, с магнитуд около 8 по скалата на Рихтер, причиняват странен феномен – река Мисисипи започва да тече на обратно. Тези земетресения са и причината за оформянето на езерото Рийлфут в щата Тенеси.

16. Учените са направили откритие, че полуостров Флорида и заливът Хъдзън в Канада се приближават с около 3 сантиметра един към друг за период от 36 години. Ниагарският водопад пък ерозира около 1,5 метра всяка година, а за изминалите 10 хилядолетия се е изместил в посока към извора с около 16 километра. Пустинята Сахара също се разширява – тя се движи в посока юг с почти 800 метра на година. Расте и каналът между Франция и Великобритания – той се разширява с около 30 сантиметра на година. Атлантическият океан като цяло също расте на ширина – годишно с 2-3 сантиметра.

Източник: www.sibir.bg

Може също да прочетете