ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ на Международния ден за солидарност с палестинския народ

от turist

Адриана и Наталия от екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ присъстваха на Международния ден за солидарност с палестинския народ по покана на посланика на Палестина в България Д-р Ахмад ал Мадбух. Тържественото честване беше организирано със съдействието на Министерството на външните работи на Република България и Представителството на УНИЦЕФ. Събитието се проведе в НДК, Кино „Люмиер“.
За първи път празникът е отбелязан като такъв през 1978 г., по инициативата на Общото събрание на ООН с резолюция 32/40 от 2 декември 1977 г. и във връзка с резолюция 181 (II) по въпросите на Палестина от 29 ноември 1947 г.. След премахването на британския протекторат над Палестина, обявен на 11 септември 1922 г., тя е разделена на две държави – еврейска и арабска. Въпреки плана на ООН, Палестина престава да съществува като държава след Арабско-израелската война от 1948 г. (Ан-Накба) и е поделена между Израел, Египет (Ивицата Газа) и Йордания (Западния бряг на р. Йордан). Западният бряг и Ивицата Газа са окупирани от Израел през 1967 г..
Представителите на Министерството на външните работи ясно изразиха своята позиция в подкрепа на създаването на самостоятелна Палестинска държава със столица Йерусалим. След официалната част, мероприятието продължи с празничен концерт.
По случай Международния ден за солидарност с палестинския народ на присъстващите бяха раздадени малки книжки, носещи загадъчното име „Монолозите на Газа“. В нея са поместени своеобразни изповеди на децата на Газа, събрани от театрална група „Ищар“, които няма как да не докоснат сърцето на читателя със своите разкази от времето на войната.

Може също да прочетете