Дубровник – Перлата на Адриатика (видео)

от turist

Наричан „Перлата на Адриатика“, Дубровник е световноизвестна дестинация, привличаща  хиляди туристи през цялата година. Климатът е благоприятен, независимо от сезона. Дубровник обещава една романтична разходка, разказвана още от древни времена.

Дубровник се намира в най-южната част на Хърватия, на самия край на Дубровнишкия провлак. Някога той е била един от важните центрове на развитие на сърбо-хърватския език и средище на хора на изкуството, писатели, поети, художници и много учени. Градът е основан при сливането на два града – Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм. През 12 век е била засипана ивица плитчини, обединявайки селището около новопостроения площад. Сега се нарича Плаца или Страдун. Площадът е павиран през 1468 г. След сриването му от земетресение през 1667 година, той е изграден отново.

Градът разполага и с две пристанища, построени на двата края на провлака.

Старата част на Дубровник, в която се разходиха Адриана и екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ, е под закрилата на ЮНЕСКО. При вида на това красиво място през 1929 ирландският драматург Джордж Бърнард Шоу възкликва: „Този, който търси Рая на Земята, трябва да посети Дубровник“.

„Атмосферата тук е много различна, омайваща и някак вълшебна“, сподели водещата на предаването. Градът е изпълнен с живот през цялата година, ден и нощ. Зад високите каменни стени цари оживление из площадите и малките алеи, в кафетата и баровете винаги е пълно с хора.IMG_1489

Малко места по света могат да съчетаят така добре смесицата на съвремие със средновековие. Забележителностите се редят една след друга. Всяка сграда има своя история, крие тайни и примамва да я посетите. Екипът на предаването разгледа музей на аптеката, интересни църкви, базилики и стари разиденции и обществени сгради.

Едно от централните места в града е старият пазар. Там са най-добрите ресторанти за морски деликатеси. На пазара всъщност не е най-интересното заведенията, а малките сергии, пръснати навсякъде. От там можете да си купите домашно приготвени сладка, сушени плодове, подправки и интересни местни вкусотии, които няма къде другаде да опитате.

Стандартът на живот е доста висок, но навътре из тихите улички има доста заведения с красиви изгледи и с изключително добри цени.

Любопитно е, че Хърватия е част от ЕС, но не са приели евро, са запазили местната си валута – куни. За разлика от тях съседната Черна гора не в ЕС, но официалната валута там е евро.

В Дубровник се говори дубровнишки говор, но и българският добре се разбира.

IMG_1462Зад стените на Старият град е модерен Дубровник. Той предлага всичко, което може да се очаква от една средиземноморска дестинация. Архитектурата е очарователна, зеленината е навсякъде, а ароматът е уникален. Лекият полъх на вятъра носи уханието на жасмин, а от градините надничат смокини, лимони портокали и праскови.

След кратката разходка в Дубровник, екипът на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се отправя към Черна гора и Которския залив, известни с красотата си.

Често Которския залив е наричан най-южният фиорд в Европа, но според изследванията, заливът представлява погълнат от морето речен каньон.

Територията около которския залив е населена от антични времена и пази до днес редица среднoвековни градове. Някои от тях като Котор, Пераст, Херцег Нови са известни туристически дестинации. Тук е и район, в които се преплитат двата главни клона на християнството. Съществуват много и прекрасни православни и католически църкви, някои от които и днес са места за поклоничество.

Казват, че не е нужно да пропътувате половината свят, за да достигнете до екзотични места. Будва и неговата ривиера са съвсем близо до България, а предлагат картини и преживявания, които дълго няма да забравите. В района на Будва има 35 пясъчни плажа, 8 от които имат „син флаг“, което е международна гаранция за чистотата им. Климатът е мек, а Адриатическо море е чисто и прозрачно.

Дубровник
Старият град
пристанище в Дубровник
крепостните стени
Которски залив

Може също да прочетете